19.01.2020

Поправката, която освободи частните болници от провеждане на търгове за лекарства, е прокарана през 2016 г. между първо и второ четене – без обсъждане, под предлога, че има такава препоръка от Европейската комисия.

Поправката, която освободи частните болници от провеждане на търгове за лекарства, беше прокарана през 2016 г. без обсъждане, напомни експертът.

Управителят на Националната задровноосигуртилната каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев открехна завесата за част от мините в българското здравеопазване.

Той обяви, че има начини за законно нецелесъобразно изразходване на пари от Здравната каса. По думите му институцията е плащала на частни болници в пъти повече за онколекарство отколкото за същото на държавни и общински. Тъй като частните болници не са задължени да провеждат търгове. Те са освободени от процедури по ЗОП през 2016 г. със законови промени.

Част от болниците, посочени от д-р Дечев, отхвърлиха обвиненията за общ бизнес с търговците на едро. От ГЕРБ критикуваха управителят на Касата, че не е сигнализирал отговорните органи по-рано, а говори за проблема в края на мандата си и то в медиите.

"Има два начина за решаване на този проблем – институционален – съгласуване със съответните ведомство и решаване на проблема. Д-р Дечев призна пред здравната комисия в парламента, че той е избрал втория път – медиите. Защо? Защото очевидно проблемът се решава по-бързо", коментира в предаването "120 минути" Проф. Григор Димитров от Българската стопанска камара, който е член на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му в системата на здравното осигуряване трябва да се въведе принципът всички, които използват обществен ресурс, да бъдат поставени при еднакви условия, включително и при закупуването на лекарства.

Проф. Димитров напомни, че поправката, която освободи частните болници от провеждане на търгове за лекарства, е прокарана през 2016 г. между първо и второ четене – без обсъждане, под предлога, че има такава препоръка от Европейската комисия.

Сега обаче ЕК ни препоръчва в писмо частните болници да бъдат задължени да правят обществени поръчки за медикаментите, които НЗОК заплаща.

Вижте целия разговор във ВИДЕОТО!

Дата: 19.01.2020

Източник: bTV

Прочетено: 2403