13.01.2020

"Има искри между ръководството на Касата и това на здравното министерство", каза проф. Димитров и допълни, че при добър диалог това би могло да се промени.

Има искри между ръководството на Касата и това на здравното министерство, призна проф. Григор Димитров

От Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) твърдят, че не са били уведомени от управителя д-р Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Припомняме, че в интервю вчера д-р Дечо Дечев обяви, че Здравната каса е плащала 7 пъти по-висока цена за едно лекарство в частна болница, отколкото в общинска или държавна.

"Ако бяхме уведомени на Надзорен съвет за подобни разлики в заплащането, щяхме да настояваме при приемането на бюджета на Касата, да се промени нормативната уредба", каза проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Касата от квотата на работодателите, пред БНР.

Григор Димитров заяви, че в интервюто има "много интересни констатации". Той напомни, че надзорът още преди пет години е поискал да има равнопоставеност при плащането на лекарствата.

"През 2014 г. писмено ние (БСК, бел. ред.) обявихме това, което казва д-р Дечев. Първо, че болниците са много, второ, че не трябва със средства от Касата да се формира печалба, че не е нормално 50% от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, докато в другите държави порядъкът е около 30 – 35 на сто. Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс, трябва да има регулация на заплатите на медицинските специалисти, които са формирани с публичен ресурс", каза проф. Димитров.

Според него от интервюто с д-р Дечев остава впечатление, че някой се опитва да го смени, но "истината е, че неговият мандат изтича през месец март и Народното събрание е в правото си да избере следващия управител на НЗОК".

Той ще поиска проблемът да бъде обсъден още на следващото заседание на Надзорния съвет и здравният министър да бъде запознат и да се обсъдят мерки за преодоляването на тези деформации.

"Има искри между ръководството на Касата и това на здравното министерство", призна проф. Димитров и допълни, че при добър диалог това би могло да се промени.

"За нас това решение на д-р Дечев беше изненада", коментира пред националното радио адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на пациентските организации. Той посочи, че д-р Дечо Дечев е показвал доста консервативно управление на Здравната каса и категорично заяви, че казаното от управителя на НЗОК е самата истина.

"В законодателството на България се съдържат възможности за т. нар. източване на Касата", коментира още адв. Дамянов и уточни, че още със замисъла на Касата са били заложени т. нар. бомби със закъснител, които с течение на времето са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването.

Адв. Андрей Дамянов определи д-р Дечев като принципен човек, който трудно прави компромиси с нередностите. Според него настоящият управител на НЗОК е направил сериозен опит и е успял да спре част от течовете в Касата. "Течове, които са насочени по-скоро към печалба, отколкото към лечение", уточни той.

"Едно от постиженията на д-р Дечев е да постигне балансиран бюджет на Здравната каса и в края на годината да не излезем на дефицит, а това се случва за първи път от създаването на Касата", коментира още адв. Дамянов.

Междувременно от БСП обявиха, че ще сезират прокуратурата във връзка с твърденията на управителя на Националната здравноосигурителна каса за източването й.

Дата: 13.01.2020

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2427