10.02.2020

С течение на времето осъзнахме, че правилното място за нас е Пазарът за растеж за малки и средни предприятия на Българска фондова борса BEAM. Надяваме се да сме първата компания, която ще излезе на този сегмент. Това заяви Юлиан Софрониев, главен изпълнителен директор на Биодит АД, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

„Всяко малко и средно предприятие в България в момента може да кандидатства да стане публично на BEAM пазара. Това може да стане, както с пускане на нови акции и набиране на капитал, така и чрез продажба на съществуващи акции. Към настоящия момент прага за набиране на капитал е 1 млн. евро, но се водят разговори той да бъде увеличен, тъй като в Европа максималният праг е 8 млн. евро“.

По думите на Юлиан Софрониев процедурата е значително по-улеснена от листване на фондовата борса с одобрение на проспект.

По отношение на това, че Комисията за финансов надзор не одобри проспекта Биодит АД, въпреки че дружеството го преработи няколко пъти, гостът коментира, че експертите на КФН не са приели оценката върху технологията и патентите на компанията.

„Ние сме първата подобна компания, като това плюс други фактори оказаха ефект върху решението“, обясни още Юлиан Софрониев.

Той каза, че основната цел на набирането на капитал за компанията е експанзия на чужди пазари, като развитие в Испания си остава основният приоритет.

„Въпреки че не успяхме, както планирахме да наберем допълнително капитал през БФБ през 2019 г., то успяхме да задържим продажбите си през миналата година на нивото от предходната. Направихме голям пробив през миналата година и в момента всяко трето голямо предприятие в България е клиент на Биодит АД“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Дата: 10.02.2020

Източник: www.bloombergtv.bg

Прочетено: 3147