17.02.2020

Да се увеличи превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци – за такива поправки в Закона за опазване околната среда настояват от ГЕРБ. Ще подкрепи би бизнесът предложенията?

"Това въвеждане на задължителен ОВОС на предприятията, които използват по-малко гориво от 100 тона дневно, всъщност ще доведе до нова процедура за задължителни комплексни разрешителни, което е по-тежкият формат", заяви пред "Хоризонт" Илиана Павлова, директор "Индустрия и околна среда" в Българската стопанска камара (БСК). Тя нарече мотивите "неубедителни".

ОВОС е първата стъпка преди създаването на едно предприятие или неговото разрешение, ОВОС е част от строителните книжа, допълни Павлова.

Не трябва да се изгарят отпадъци безконтролно, трябва да се наблегне на контрола, който е разписан в законодателството, смята Илиана Павлова.

Управлението на отпадъците трябва да следва йерархията на отпадъците, посочи тя. "Да започнем от повторна употреба, съкращаване при източника, разделното събиране и едва накрая да отидем на депониране и изгаряне. В момента ние наблягаме на депонирането. Другите неща малко ги неглижираме. Да отидем да изгаряме отпадъци не е подход. Цялата система трябва да бъде построена по различен начин", коментира Павлова.

Сред предложените законови промени са още видеонаблюдение и създаването на регистър на търговците, които се занимават с горене на отпадъци. Да има лицензионна такса е предложение на рециклиращия бизнес.

От опозицията декларираха готовност да подкрепят предложенията на управляващите за по-строг контрол при горенето на отпадъци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Дата: 17.02.2020

Източник: БНР

Прочетено: 5061