20.02.2020

Въпросникът позволява потребителят да сравни различните начини за решаване на спорове.

На 20 февруари 2020 г. в Българска стопанска камара се проведе обучение на тема „МЕДИАЦИЯ & ИНОВАЦИЯ“, реализирано по проект „Правен балансьор – онлайн достъп до правосъдие“ по Оперативна програма „Добро управление“.

По време на събитието бе представен първият по рода си интерактивен въпросник „Правен балансьор“ (www.balancer.legalsp.eu), позволяващ на потребителя да сравни различните начини за решаване на спорове.

Той осъществява независима първоначална оценка на възможностите за решаване на конкретни правни казуси. Въпросникът е изцяло безплатен и подпомага гражданите да се информират подробно за конкретните стъпки, които могат да предприемат и прогнозното време и разноски, свързани с това. Може да бъде полезен за лични, бизнес и потребителски спорове. Разработената платформа провокира активна дискусия за изменящата се роля на съдии, адвокати и медиатори в съвременния свят.

Участие в обучението взеха над тридесет съдии, адвокати, юристи и медиатори от цялата страна. Те се включиха в дискусията за ролята на технологиите за подобряване на моделите на решаване на спорове и евентуалните законодателни изменения относно приемането задължителна процедура по медиация. Лектори бяха Юлия Раданова, Никола Атанасов, Георги Еленков, Петър Кьосев и Николай Младенов от екипите на Сдружение „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“, Сдружение „Институт по медиация и управление на спорове“ и платформата ConsultLaw.

Събитието акцентира още на онлайн платформите към редица чуждестранни съдилища, подпомагащи процеса на правораздаване с цел ефективност, върху разнообразните законодателни решения, благоприятстващи това, и изкуствения интелект в сферата на решаването на спорове.

 За контакт: адв. Юлия Раданова, тел.: 0887 887 621

Обучението се проведе в рамките на изпълнението на проект BG05SFOP001-3.003-0079 - „Правен балансьор – онлайн достъп до правосъдие“, финансиран от Европейския съюз и Оперативна програма „Добро управление“.

 

Дата: 20.02.2020

Източник: БСК

Прочетено: 3579