24.02.2020

Редица въпроси трябва да бъдат решени за по-добро представяне на България в туризма

Може ли България да стане популярна туристическа дестинация за пътувания през четирите сезона, разпознаваема и предпочитана от българските и уждестранните туристи пред основните конкуренти? Как да осъществим ефективен национален маркетинг на основата на последователен бранд мениджмънт? Как да повишим качеството на предлагания туристически продукт? Това бяха само част от въпросите, обсъдени на седмата среща на Националния борд по туризъм

Туризмът е продукт, който трябва да бъде продаван просто, ясно и международно. Продукт, който трябва да си опаковаме и да си го продадем възможно най-скоро, по възможност до края на годината, заяви експертът по връзко с обществеността Максим Бехар, като акцентира в своето изказване върху логото, което трябва да представя страната ни в най-добрата светлина и необходимостта от впечатляващо рекламно мото.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази готовността на Столичната община да участва в развитието на конгресния туризъм. Тя подчерта, че натрупаният опит по времето на европредседателството е безценен и увери, че бизнесът може да разчита на подкрепата на общинската администрация в тази област.

Чавдар Златев, главен директор корпоративно банкиране, изпълнителен директор и член на управителния съвет на една от банките, каза в дискусиятау посветена на България като инвестиционна дестинация, че имаме всички предпоставки за развитието на конгресен туризъм. Имаме места, на които да се провеждат мероприятия, имаме и история в тази област. Въпросът е да се договорят всички страни, които участват в предлагането на тази услуга.


България не е позната дестинация, категоричен бе Марио Гаврилов, водещ на предаването за бизнес по Българската национална телевизия, като посочи, че София все още се бърка с Букурещ, а проблем остава и отношението към туристите.

Създателят на Националния борд по туризъм, собственик на една от медиите в страната и председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев подчерта, че  туризмът е един от най-креативните бизнеси, в който недостатъците биха могли да бъдат представени като предимства. Пример за това той даде с летището в София, което е единственото в Европа, разположено толкова близо до центъра на града. Основна роля в представянето на България пред останалия свят той отреди на медиите и новините за нашата страна. Като много важен въпрос Радев открои привличането на туристопотока на дигиталните номади.  

По време на срещата бе излъчен видеоклипът на Българската агенция за инвестиции, предназначен да представи страната ни на международно ниво и да привлече бизнеса. В него България е представена като място, което те свързва с Русия и Средния изток, без да напускаш границите на Евросъюза. Страната ни е с разцъфтяваща икономика с ниски оперативни разходи и само 10 прцента корпоративен данък.

Чуйтe повече от звуковия файл

Дата: 24.02.2020

Източник: БНР

Прочетено: 3394