19.03.2020

Удължават с месец сроковете за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност в 28-те малки общини и изграждане на социална инфраструктура

Във връзка с обявеното извънредно положение на територията на страната, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Управляващ орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., ще разреши временно спиране на срока за изпълнение на проектите, изпълнявани с финансиране от програмата.

За целта бенефициентите трябва да подадат мотивирано искане, подкрепено със съответните доказателства за фактическа невъзможност за изпълнение на дейностите по даден проект.

При изпращане на искане за временно спиране в модул „Кореспонденция“ в ИСУН, съгласно Методическите указания за изпълнение на проекти по ОПРР, следва да се посочи конкретен период с начална и крайна дата, който не може да бъде по-дълъг от обявения срок за извънредно положение.

Бенефициентите ще бъдат уведомени за периода на временното спиране по всеки индивидуален договор, като то ще може да бъде удължено при продължаване на извънредното положение на територията на страната и/или обоснована необходимост от страна на бенефициентите.

Изпълнението на проектите ще се удължава с период, равен на временното спиране, през който не трябва да се изпълняват дейности, тъй като няма да се признават направените разходи и те ще остават за сметка на бенефициента.

В случай на последваща невъзможност договор с изпълнител на обществена поръчка да бъде изпълнен при условията, при които е бил подписан, най-вече по отношение на срока за изпълнение, бенефициентите възложители по ЗОП могат да допуснат изменения в условията на договора само, ако неизпълнението се дължи на „непреодолима сила“/ "изключителни обстоятелства".

Срокът за изпълнение на договорите за безвъзмездна финансова помощ няма да бъде удължаван над максимално допустимите, съгласно посочените в Насоките за кандидатстване по процедурата. След отпадане на извънредното положение в страната бенефициентите не следва да изпращат искане за възобновяване на срока за изпълнение на проектите.   

Ще бъдат изменени и сроковете за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност на обществени и жилищни сгради в 28-те малки общини, както и по мярката за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания, които ще бъдат финансирани от програмата. Кандидатите ще могат да подават проектни предложения до 21 април 2020 г., като съгласно Насоките за кандидатстване общините е задължително да предоставят Решение на Общинския съвет.  

По отношение на мерките за информация и комуникация следва да се има предвид, че всички дейности, свързани с публични събития и обучения за проектите, които са в процес на изпълнение и следва да се изпълнят в периода на обявено извънредно положение, следва по възможност да бъдат проведени по алтернативен начин - чрез онлайн излъчване в социалните медии, телевизии, радиа и други.

В случай, че препоръката не може да бъде изпълнена, то тези събития следва да бъдат отложени.  

УО на ОПРР ще продължи да обработва искания за авансови, междинни и окончателни плащания, както и сигнали за нередност и решения за налагане на финансови корекции. Срокът за обжалване на издадените актове започва да тече от датата на отмяна на обявеното в страната с Решение на НС от 13.3.2020 г. извънредно положение.  

Всички останали насоки, указания и изисквания, свързани с кандидатстването и изпълнение на проекти по оперативната програма остават непроменени.

Препоръчваме да бъде следена актуалната информация на интернет сайта на оперативната програма: www.bgregio.eu, Министерството на здравеопазването: www.mh.government.bg, както и модул „Кореспонденция” на ИСУН 2020.

Конкретни въпроси, свързани с изпълнението на договорите в периода на въведеното извънредно положение, могат да бъдат отправяни на следната електронна поща: oprd@mrrb.government.bg.

Дата: 19.03.2020

Източник: МРРБ

Прочетено: 3378