12.05.2020

Колко време ще е необходимо на работодателите да се „изправят“ след ограничителните мерки. Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков е наш събеседник по темата в програма "Точно днес".

Изплащането на заплати и осигуровки е най-голямото затруднение за бизнеса в условия на криза. Това показват данните от проведено в периода 2-8 май 2020 г. онлайн проучване на БСК сред 584 управители и собственици на фирми в цялата страна. 

Резултатите отразяват преимуществено състоянието сред микро- и малките предприятия в търговията и услугите - сектор, който преобладава в БВП и е най-много засегнат от кризата и ограниченията свързани с COVID-19. 73% от анкетираните са били принудени да съкратят част или целия си персонал вследствие на кризата, а 15% са прибягнали до намаляване на трудови възнаграждения.

Бранков каза, че над 87% от това проучване са предприятия от търговията и услугите, защото над 60% от БВП се създава от този сектор. Според него фокусът на анкетата е върху най - засегнатите сектори - търговията и услугите.

"1/3 от фирмите очакват възстановяване на работата до края на годината, около 30 % очакват това да се случи в рамките на половин година и пак около 1/3  от запитаните казват, че това може да се случи следващата 2021 година", каза още Бранков.

81 % от участвалите в това проучване на БСК декларират, че мярката 60/40 не е ефективна. Възползвалите се от мярката 60/40 са около 4%, 6% планират да кандидатстват, а 8.5% се колебаят. 

74% от участниците в анкетата са убедени, че е необходимо временните мерки в подкрепа на бизнеса да продължат и след края на кризата. 7% са на противното мнение, а останалите се затрудняват да преценят.

Чуйте повече в звуковия файл

Дата: 12.05.2020

Източник: Радио Пловдив

Прочетено: 2335