20.05.2020

Влаганите суми в стартиращи и растящи компании ще са по-големи и втори частен инвеститор няма да е задължителен

Европейската комисия (ЕК) преди дни одобри предложението на държавния Фонд на фондовете за облекчаване на условията за инвестиране заради коронакризата. Най-важната промяна в правилата е, че таванът за инвестиция от акселераторските фондове, в която не е нужно участието и на друг частен инвеститор, се вдига от 200 на 800 хил. евро. Промяна има и при фондовете за рисков капитал, които са на друг режим - досега те можеха да инвестират до 1 млн. евро в компания, но във всички сделки трябваше да има и частен инвеститор, който да поеме 30% от общата сума.

Друга промяна е отпадането на забраната за инвестиции в предприятия в затруднено положение. Новите правила ще важат до 31 декември, с възможност за удължаване на периода.

Фондът на фондовете поиска промените след началото на кризата с коронавируса с цел да смекчи икономическите последствия за малките и средни предприятия в страната. Държавната институция разполага с бюджет от 294 млн. лв. от еврофондовете, голяма част от който е разпределен сред четири фонда: "Витоша Венчър" и "Иновейшън акселерейтър България", които управляват съответно 35.6 млн. лв. и 30.5 млн. лв. за инвестиции в стартъпи, както и "Невек мениджмънт" и "Морнингсайд хил", които имат да инвестират съответно 53.4 млн. лв. и 67 млн. лв. рисков капитал.

За момента с парите от фонда е направена само една инвестиция, след като "Невек мениджмънт" инвестира общо 2.5 млн. евро, заедно с още толкова от Българо-американската кредитна банка (БАКБ), във финтех компаниите Paynetics, Phyre и Phos.

Промяна в стратегиите

Новите правила ще облекчат сделките до края на годината, като най-голямата преграда, която се премахва, е нуждата от намиране на частен инвеститор в несигурни икономически времена. Надеждата на мениджърите на фондове, с които "Капитал" говори, е правилата да се запазят и след началото на 2021 г., за да могат да бъдат спазени плановете, начертани преди кризата.

"Вдигането на тавана на инвестициите без частен инвеститор до 800 хил. евро е само част от промените, които ще важат до края на годината. Наясно сме с тях от няколко седмици насам", коментира Максим Гурвиц от "Витоша венчър", фонд, който инвестира в стартиращи компании. Според него процесът по инвестиции върви с леко забавяне заради усложненията в икономиката заради COVID-19.

"Най-големият проблем е, че променяме инвестиционния си модел заради сегашните обстоятелства. Тези промени не са свързани пряко с пандемията или извънредното положение, а с икономическите последствия от тях."

Гурвиц добавя, че "Витоша венчър" има сделки, които са пред финал, като вече се разглеждат и промени по сделки, които досега щяха да изискват допълнителен частен инвеститор, но вече могат да бъдат завършени изцяло от фонда заради новия таван.

Златолина Мукова, партньор в "Невек мениджмънт", коментира пред "Капитал", че новите правила ще облекчат фонда и ще забързат сделки, които са били планирани за тази година, но са били под риск заради трудното намиране на частни инвеститори в кризата.

"Частни инвеститори се намират трудно - и на ниво фонд, и на ниво компании. Сега се надяваме да изпълним това, което бяхме планирали за тази година. Не планираме повече инвестиции, просто вече предвиждаме да изпълним първоначалния си план", добавя Мукова. Според нея до края на годината фондът предвижда още десет сделки, като насоката остава към изкуствен интелект и финтех компании.

Павел Велков, съосновател на "Морнингсайд хил", казва, че новите правила не променят основно плановете на фонда за инвестиции. Според него екипът на фонда се опитва да се приспособи към вирусната ситуация, която е довела до забавяне в планираните сделки за тази година. "В момента довършваме две сделки, които вирусът забави, не на последно място и заради трудния достъп до правни услуги", казва Велков.

"Трябва да направим 16 сделки за пет години, така че не бързаме. Нещата се променят бързо и повечето компании, за които планирахме инвестиции преди извънредната ситуация, отпаднаха", добавя още той.

Новите правила ще имат най-малка тежест върху "Иновейшън акселерейтър", фондът за сийд инвестиции в стартъпи. "Ние се занимваме с инвестиции до 50 хил. лв., където имахме свобода и преди това", казва Борислав Стефанов, управляващ партньор във фонда.

"Реално работим от април. Трябва да направим 200 сделки за четири години, като за тази година е реалистично те да са около 20-30, предвид че е специфична година. До този момент сме получили около 50 кандидатури от стартъпи", казва още Стефанов.

снимка - вестник "Капитал"

Дата: 20.05.2020

Източник: в. Капитал

Прочетено: 2281