16.01.2018

Българската стопанска камара и Професионалната асоциация "Европейски и национални програми за развитие" организират двудневен практически семинар на тема „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“. Семинарът започва днес и на него ще бъдат представени подробно актуалните процедури за безвъзмездно финансиране на бизнеса по оперативните програми и предстоящите приеми за 2018-а година. Ще бъде дадена информация за актуални и предстоящи процедури по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, както и за актуалните приеми по Програмата за развитие на селските райони.


В предаването "Преди всички" председателят на  Професионална асоциация „Европейски и национални програми за развитие“ Атанас Кирчев обясни, че 2018-а година ще бъде пикова за кандидатстването за европейско финансиране за бизнеса. Кирчев има богат опит като консултант по евросредства, работи в сферата на еврофинансирането в три поредни програмни периода.

Администрацията научи уроците си, посочи Атанас Кирчев и обърна внимание върху въведената преди няколко години информационна система за управление на средствата, позволяваща кандидатстване и оценяване на проектите изцяло по електронен път. Възможността да се работи за еврофинансиране, заобикаляйки правилата, значително е намаляла, потвърди Кирчев:

Бих казал, че по програма "Конкурентоспособност", по която основно работим, тя на практика е изключена, тъй като от няколко години там се въведоха изключително обективни критерии и всъщност шансът за т.нар. лобиране или уреждане на проекти практически не съществува. 

Атанас Кирчев определи като изключително положително струпването на качествени проекти и значителното нарастване на техния брой: 

Важното в този случай е, че оценката на проектите на практика се измества върху финансовите данни на фирмите, тоест колкото по-добре стои в историческите си данни фирмата - в бизнеса си, в търговските си контакти, толкова по-голям шанс за финансиране има, което, според мен, е напълно обективен критерий. Тоест получават финансиране наистина най-добрите фирми.
 
Запитан как стои въпросът с новопрохождащите фирми, Атанас Кирчев изтъкна:
 
Европейското финансиране по принцип изключва, тоест не се фокусира толкова върху младите фирми. Върху младите фирми се фокусират т.нар. "финансови инструменти". Има няколко фонда и няколко схеми за микрогарантиране, които се изпълняват заедно с Европейския инвестиционен фонд. По изключение по оперативна програма "Конкурентоспособност" тази година има предвидена една схема за насърчаване на предприемачеството, която е насочена именно към стартиращи млади предприемачи. Казвам млади, тъй като и млади жени-предприемачи ще бъдат една от бонифицираните групи по тази схема. Тя се очаква с огромен интерес. Аз се надявам, че може би през февруари или следващия месец - през март, тя вече ще бъде активна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Дата: 16.01.2018

Източник: БНР

Прочетено: 2851