16.09.2020

Корупция, бавно правосъдие, непредсказуемост заради честите промени в законите са сред ключовите проблеми за чуждите инвеститори в България – това е посочено в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в над 170 страни. 

В коментара си по основните индекси главният изпълнителен директор на Американската търговска камара Петър Иванов посочи, че дори за него някои неща са били „изненадващи“.

По отношение на корупцията сме на 74 място, с нас е Румъния, но притеснителното е, че това ниво е на страни като Тунис, от Африка и от областта на влияние на бившия Съветски съюз, поясни Иванов в предаването "Преди всички". Беларус, в която в момента има протести, е на по-предно място от нас, отбеляза той и допълни, че това са неща, които е неприятно да видиш като инвеститор.

Доста често американски фирми се обръщат към Американската търговска камара с молба за присъствие на нейни представители в съдебната зала, заяви Петър Иванов. „Защото те имат усещането, че процесът няма да бъде справедлив.“

Имаме най-неясните бизнес закони. В тази класация сме на 61 място по яснота на правене на бизнес, подчерта Петър Иванов. „Една държава като Косово е пред нас. Аз не се чувствам особено щастлив от подобно нещо.“

Сред позитивите в доклада Иванов открои това, че по иновации сме на 40-то място от 129 държави.

Чуйте повече детайли в звуковия файл.

 

Дата: 16.09.2020

Източник: БНР

Прочетено: 5200