25.06.2020

Електромобил за учебни цели дари Стопанска камара – Добрич, на Професионалната гимназия по техника и страителство „М. Ломоносов“ – Добрич. Дарението направи председателят на СК-Добрич Николай Радев (който е и председател на Училищното настоятелство на гимназията), в присъствието на кмета на Добрич Йордан Йорданов и зам.-областния управител Красимир Николов.

В изказването си пред участниците в церемонията Николай Радев подчерта ролята на бизнеса в процеса на усъвършенстване на бъдещите кадри за индустрията, а кметът Йордан Йорданов отбеляза отличното взаимодействие между местната власт и регионалния бизнес. Според г-н Йорданов, днешното дарение е поредният положителен пример за публично-частно партньорство на територията на община Добрич. От своя страна, Николай Радев сподели, че амбицията на Стопанска камара е да работи с всички професионални гимназии, където да се създават специалисти за модерните професии. Той благодари на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ), с чиято подкрепа стана възможно днешното дарение.

Електромобилът ще бъде част от оборудването на учебната база на гимназията, където от есента предстои да бъде открита специализирана паралелка за електрическа мобилност, която е една от първите в страната, а целта е да създава кадри за електромобилната индустрия. Новата паралелка ще е единствената по рода си в област Добрич. Професията, която ще придобият завършилите я ученици, ще е техник на транспортна техника, обясни директорът на гимназията Юлияна Дикова. По думите й дарението е от голяма полза за училището, тъй като без него не могат да се осигурят практически занятия на учениците.

Тенденцията за създаване и произвеждане на екологични и енергоспестяващи автомобили в света стана необратима. Тази тенденция непрекъснато се ускорява от изчерпването на суровините на течно гориво и природен газ, както и от глобалното затопляне и замърсяване на околната среда, предизвикани от лавинообразно нарастващото потребление на тези суровини.

Една алтернатива за решаване на този проблем е конверсията (преустройството) на автомобили с двигатели с вътрешно горене в 100% електромобили. В света съществува отдавна тази система за конверсия на наличните автомобили в електромобили. За конверсия има разработени учебни помагала, провеждат се курсове, предоставят се комплектни китове за самото преоборудване в различни варианти на подбор на техническите средства. Чрез конверсията се запълва една неразработена ниша на плавен преход от ДВГ към електромобилност.

Дареният автомобил „Хюндай Сантамо“ е стандартен сериен автомобил, който е преоборудван в 100% електрически. Всички възли и конструкции в него са видими и пригодени за учебни цели. Чрез него учениците ще могат лесно да усвоят тънкостите при проектирането, производството и експлоатацията на масовите електромобили.

Сериозно препятствие пред конверсията в България е липсата на техническа лаборатория, която да тества и сертифицира преминалите конверсия автомобили. Всеки преустроен автомобил, ако искаме да бъде официално регистриран по Закона за движение по пътищата, трябва да премине скъпо струващ тест в други страни, например, в Германия или Румъния. Тук е мястото на държавата, която може да подпомогне реализацията на такава сертифицираща лаборатория, което ще ускори процесите на преминаване към пълна електромобилност.

А защо електромобил? Защото е тихо, екологично и най-вече щадящо за домашния бюджет. 100 км за 1.50 лв.!

________________________

Снимки и видео вижте ТУК!

Дата: 25.06.2020

Източник: Стопанска камара - Добрич

Прочетено: 10652