10.07.2020

България ще тръгне в посока заместване на въглищата с биомаса и с газ. Въпрос на време е кога ще бъдат конвертирани нашите централи, вероятно след 2035 г. Това каза Боян Рашев, управяващ партньор в Denkstatt България, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът взе отношение по темата за изследователскяи център JRC, на който Европейската комисия е възложила да направи доклад, на базата на който да се реши дали фондът за справедлив преход ще финансира ядрени и газови проекти.

"В таксономията има изискване, че за да е устойчив един бизнес, трябва да допринася за намаляване на въглеродните емисии, но да не нанася вреда на други цели".

По думите на Рашев газът е енергийният източник, който най-добре подкрепя навлизането на възобновяемите енергийни източници. "Газовите централи имат бърза реакция", допълни той.

Рашев посочи, че в Източна Азия хората имат приоритети към по-високо качество на живот, докато Европейският съюз реши, че е станал богат, че да може да спасява света, а не себе си.

"Тук станаха приоритет странични дейности, а не напредъкът. В Китай потреблението на енергия се върна на нормалните нива, но в Европа това няма да се случи скоро. Старият континент гони всеки един голям енергоемък производител, тъй като енергията е много скъпа", поясни гостът.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Denkstatt България е член на Българска стопанска камара.

Дата: 10.07.2020

Източник: www.investor.bg

Прочетено: 1299