27.07.2020

Ролята на протестите, парите, които бяха договорени в Брюксел за страната ни, и свършеното у нас по време на здравна криза - коментирахме в студиото на "България сутрин" с Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и Димитър Бранков от БСК.

"За мярката 60/40 беше отделен бюджет от 1 млрд. лв., като се очакваше той да не стигне, а сега става ясно, че 150 млн. лв. са изхарчени по тази мярка. Това показва, че парите не са стигнали до нуждаещите се фирми и служители", заяви икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

"Според официалните данни новите безработни са около 100 хил. души. Целта е да се осигурят стимули за работни места и икономически растеж", заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Според него всичко това се прави в среда на нереформирани структури и политики.

"Цялото социално напрежение, възникнало по време на извънредното положение. Когато едни хора се чувстват притиснати, трябва да има площад, на който те да направят това", добави още Григорова.

"През последните месеци беше воден диалог в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Този диалог трябва да се води на местата, определени от Конституцията - в Народното събрание", допълни на свой ред Бранков пред Bulgaria ON AIR.

Според него в България няма качествени органи и институции, които да се справят с дългосрочното стратегическо управление на страната.

"Голямата опасност се крие в това, че ние не знаем какво ще правим. Имаше случаи, в които човек трябваше да чака разпореждане от НОИ, за да му бъде отпуснато дължимото обезщетение за безработица", обясни икономическият съветник на КТ "Подкрепа".

"Акцентът трябва да бъде в инвестициите. Икономическият растеж се генерира от нови работни места и инвестиции, а това е, което липсва в нашата икономика", допълни Димитър Бранков.

Според двамата гости е необходимо синхронизиране между всички секторни планове.

Гледайте целия разговор във видеото.

Дата: 27.07.2020

Източник: BGonAir

Прочетено: 3409