12.08.2020

Според Жасмина Саръиванова, е необходима координация между институциите – Министерствата на образованието, на здравеопазването, на финансите

От Асоциация "Родители" поискаха с писмо до социалния министър допълнителен платен отпуск, изплащане на болнични при карантина в училище и ваучери за детегледачи в условията на продължаваща епидемия. Последва среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева вчера.

Цвета Брестничка от Асоциация "Родители" обясни в предаването "Тази сутрин" на бТВ, че това, което може да успокои родителите е наистина яснотата – какво ще се случва, как ще се гарантират здравето и безопасността на децата през новата учебна година.

"Там, където има деца с компрометиран имунитет и сериозни заболявания, родителите се страхуват да ги пуснат в училище. Днес пускаме едно писмо към Министерството на образованието да има такива родители и семейства, които да избират дистанционна форма, ако това наистина се налага", посочи още Цвета Брестничка.

По думите й това ще е една необичайна учебна година, която ще изисква извънредни мерки и решения.

"Ако се наложи, на децата да се правят тестове, те ще се поемат от бюджета или от Здравната каса, няма да са за сметка на родителите, защото това би било голямо натоварване за семействата", обясни още тя.

"Другото, за което се разбрахме, в случай, че се затваря паралелката, да се води не изолация, а карантина, като по този начин родителите да могат да ползват болничен", обясни още Цвета Брестничка.

Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара, е необходима координация между институциите – Министерствата на образованието, на здравеопазването, на финансите.

"Гъвкавите форми на заетост бяха приложени още през март, предложението за безплатни ваучери за родителите също е добро – с тях те ще могат да наемат детегледачки", обясни тя.

Според нея прекаленото увеличение на отпуските не е добре за нито една от страните – нито за работещите, нито за работодателите.

Дата: 12.08.2020

Източник: bTV

Прочетено: 6392