24.08.2020

Жасмина Саръиванова: В ситуацията на пандемия е нормално да се търсят все повече гъвкави форми на труд и работно време, с които да се преодолеят проблемите, които възникват.

Идеята за четиридневна работна седмица не е нова, но сега се появява като спасителна за запазване на работните места в предприятията, засегнати от пандемията от Covid-19.

Преди една година нашумя опитът на фирма в Русе, която въведе работна седмица от 4 дни, за да намали стреса сред служителите си.

Според националния секретар на КНСБ Величка Микова не е изключено в България да се прибегне до четиридневна работна седмица като антикризисна мярка, но след внимателно изследване на положителните и отрицателните моменти:

"Българското законодателство постановява 40-часова работна седмица или петдневна работна седмица. Намаляването не може да се въведе, според нас, без обсъждания за изменения на Кодекса на труда. Тази тема трябва да се изследва добре. В условията на пандемия може да има четиридневна присъствена работна седмица и един ден работа от разстояние".

Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара коментира:

"В ситуацията на пандемия е нормално да се търсят все повече гъвкави форми на труд и работно време, с които да се преодолеят проблемите, които възникват". По думите ѝ и при сегашното българско законодателство няма пречка за въвеждане на четиридневна работна седмица, при положение, че и работодателят, и работещите са съгласни. Според нея обаче подобна практика е неприложима автоматично във всички сфери.

Може ли с четиридневна работна седмица да се спасят работни места в условията на пандемия? Чуйте репортажа на Мария Костова от звуковия файл

 

 

Дата: 24.08.2020

Източник: БНР

Прочетено: 2029