05.10.2020

Трябваше да чуем браншовите организации, отделните предприятия и да се опитаме да допринесем за усъвършенстването на тази мярка", каза Жасмина Саръиванова от БСК за "Денят ON AIR".

тв. Bulgaria on air

"На днешния Съвет за тристранно сътрудничество всички се обединихме, че мярката следва да бъде удължена. От първоначалната ѝ поява изтече много време и успяхме да видим как тръгват нещата, защото когато изготвяме подобни предложения - не следва академично да седнем и колегите от Синдиката да предложат тяхната гледна точка, а ние - нашата. Следва да чуем хората, които са в практиката. Трябваше да чуем браншовите организации, отделните предприятия и да се опитаме да допринесем за усъвършенстването на тази мярка", каза Жасмина Саръиванова от БСК за "Денят ON AIR".

Тя смята, че удължаването е първата крачка да се подобри състоянието на бизнеса.

"На днешното заседание ние узаконихме нещо, което отдавна се твърдеше, че ще се направи. Очакваме още едно удължаване. Очакванията на министерството са да се запазят още 200 000 работни места, прибавяйки към тези, които до момента бяха запазени", подчерта Любослав Костов от КНСБ.

Експертът коментира, че парите ще дойдат от Фонд "Безработица" от НОИ - 750 млн. лв.

"Парите са там, те бяха сложени още с актуализацията на бюджета през месец май. Ако в началото имаше критики - то в момента, ако погледнете растежът на БВП на България, то ние ще сме от първенците в края на годината", каза още Костов и допълни, че безработицата към момента е 7,5%.

"Без да броим последното тримесечие, където ще има по-силен отрицателен ефект заради сезонната заетост. Нашите прогнози през пролетта бяха за 9-10% безработица. Но мярката 60/40 със сигурност ще допринесе за запазване на безработицата", коментира представителят на КНСБ.

Саръиванова посочи, че те са дали конкретни предложения за 60/40, които да бъдат обсъдени и включени като нови законодателни моменти, за да може да се създаде чувство за сигурност.

"Много е важно Бюрата по труда и тези, които ще изпълняват всички тези мерки, да имат ясни указания навсякъде в страната тази мярка да се прилага по абсолютно един и същи начин, за да няма ощетени. Все още има противоречива практика", категорична е тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Дата: 05.10.2020

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 2913