06.11.2020

Заетостта на хотелите в Европа е нараснала до средно равнище от 38,6% през третото тримесечие, което е значително подобрение спрямо историческото дъно от 15,3%, регистрирано в разгара на пандемията, сочат данни на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието Europe-Re.com

Макар че международните пътувания останаха до известна степен потиснати през летните месеци, местното търсене е изиграло водеща роля в стимулирането на възстановяването на по-голямата част от европейския хотелски пазар.

Относително бързата реакция на Германия на пандемията е довела до много по-бързо повторно отваряне на хотелите в сравнение с останалата част от континента. Това в съчетание с голямата база от пътуващи в страната е станало причина заетостта на хотелите в Германия да е по-висока от средното равнище в Европа през третото тримесечие.

„Пътуванията с развлекателна цел в границите на родината положиха основите на възстановяването на някои пазари, увеличавайки доверието в хотелския сектор в момент, когато инвестиционният пазар е засегнат от пандемията“, коментира Джош Арлонд, сътрудник в отдел „Изследвания“ в Savills. Компанията съобщава, че инвестиционната активност е намаляла с 56,3% на годишна база, достигайки 7,2 млрд. евро. 43,8% от сумата се дължи на сделки, започнали преди COVID.

„Затрудненията за поемане на дълг на фона на слабото оперативно представяне бяха значителна бариера за навлизането на много инвеститори“, коментира Ричард Дюс, директор на отдел „Хотели в ЕМЕА“ в Savills. „Но дългосрочните основи на хотелския инвестиционен пазар подкрепят продължаващия интерес, който доведе до редица ключови сделки, финализирани през последните шест месеца“, допълва той.

По данни на Savills Великобритания остава най-ликвидният хотелски инвестиционен пазар през 2020 г., до голяма степен подкрепен от първокласни активи в Лондон. Германия, в крак с темпа на оперативното й възстановяване, регистрира значително по-малък годишен спад от 34% и съставлява една пета от общите инвестиции в хотели в Европа за деветмесечието. Те възлизат общо на 1,43 млрд. евро.

По подобие на предходни кризи нагласите на инвеститорите към хотелския пазар в Европа отново са за търсене на качество и насочване към основни градове, като Лондон, Париж и Берлин регистрират най-високите инвестиционни обеми тази година, отбелязват от Savills.

Тъй като инвеститорите търсят варианти за дългосрочни приходи на фона на рецесията, доходността от първокласни хотелски активи остава най-висока, достигайки средно 4,46% в Европа.

„Спирането на международния туризъм има най-голямо краткосрочно въздействие върху европейските градове, които са едни от най-посещаваните в света“, казва Ричард Дюс. „Но последиците от пандемията и някои понижения на цените в краткосрочен план също отключват привлекателни възможности за добре позиционирани купувачи, като много инвеститори набраха през последно време нови средства“, допълва той.

Savills наблюдава, че растящ брой хотелски групи се стремят да подобрят счетоводния си баланс чрез споразумения за продажба и обратно наемане на активи, тъй като несигурността на пазара се очаква да продължи в краткосрочен план, затова и повече оператори ще изберат тези мерки.

„Втора вълна на пандемията на Стария континент ще продължи да създава насрещни ветрове за хотелската индустрия, но опортюнистични фондове се насочват към сектора, а отделни проекти, търсещи добавена стойност, продължават да привличат дългово финансиране и капитали“, отбелязва Тим Стойл, ръководител на отдел „Хотели в ЕМЕА“ в Savills.

Дата: 06.11.2020

Източник: Investor.bg

Прочетено: 623