24.11.2020

Факт е поредната порция законови промени, свързани с работата от вкъщи заради коронакризата. Новият регламент е разписан в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и дава възможност контактните на болните да работят от разстояние или надомно. И на работещите, и на работодателите се вменяват нови задължения, ако служител е бил близък контактен на потвърден случай на Covid-19. И бизнесът, и синдикатите, обаче, имат редица притеснения във връзка с реализацията на практика на законодателните промени, които се натрупаха лавинообразно през последните месеци. Има ли риск контактни хора да ходят на работа,без да уведомяват никого, най-малкото заради неясноти и противоречия в нормативната уредба.

Работник и служител, който е бил близък контактен на потвърден случай на Covid-19, ще преминава към работа от разстояние или надомна работа, ако работата позволява това. Той писмено декларира пред работодателя, настъпилото обстоятелство. Условията и редът за преминаване, изпълнение и контрол се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване. Става въпрос за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, която има трудово-правен характер и въвежда задължение за работниците и служителите, включително и по Закона за държавния служител.  

Директорът „Индустриални отношения“ в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова е категорична, че изобщо законодателството, което се приема през последните месеци във връзка с Covid-19, страда от редица недостатъци, първият от които е, че за кратко време се натрупаха твърде много промени - както в законите, така и в подзаконовите нормативни актове и много пъти всички тези промени има помежду си противоречия:

"Когато става въпрос за мерки, които трябва да се вземат от работодателите и да се изпълняват от работещите, на работното им място, следва за бъдат информирани ресорните министри и тези нови решения за бъдат съгласувани със социалните партньори.

Тя даде пример за противоречия относно новите задължения, които са въведени с промяната в Закона за извънредното положение: 

"В точка 13 от Заповед от 22-ри октомври 2020-а за лицата, подлежащи на болнично лечение, домашно лечение и карантина, е посочено, че всички близки контактни подлежат на 10-дневна карантина. Трябва да се помисли, че когато едно лице е под карантина и затова е издаден болничен лист, след това пък да се посочва в друг акт, че лицето ще работи дистанционно или надомно, в този момент има едно противоречие, защото лицето, което има болничен лист, означава, че не изпълнява работните си ангажименти в момента".

Отговорът на експерта има ли риск заради всички противоречия и неточности хора без симптоми, но които са контактни или положителни, да ходят на работа: 

"Винаги има риск. Колкото по-сложна е една норма, толкова по-сложно е изпълнението и и се стига до ситуации, в които не се взема правилното решение от тези, които са засегнати от съответната норма".

В крайна сметка нормите трябва да бъдат ясни, точни и изпълними. 

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов също изрази опасения във връзка с реализирането в практиката на новите задължения за работещите и работодателите в пандемията. Той смята, че има много неясноти в текстовете: 

"Поне при първо четена на текста трябва да се разбере точно кой е органът, който ще издаде акта, как този акт ще стигне до лицето, ще бъде ли ясно на много от работниците какво трябва да правят. Сигурно няма да им е ясно, че трябва да спазват това изискване. Някъде трябва да се води разяснителна кампания и да е ясно, че този текст съществува. ... Проблемът е в това как става възможно преминаването на дистанционна работа. Трябва да се направи връзка с редица текстове от Кодекса на труда, където има ясно разписани подробни правила за т.нар. дистанционна работа и т.нар. надомна работа".

Изниква въпросът дали тези правила се познават добре от работниците и служителите и работодателите. 

Христов коментира и дали има опасност контактни хора, поради незнание или объркване в нормативната уредба, да продължат да ходят на работа: 

"Ако той е установен официално от някой от органите, че е бил контактен, би следвало да получи такъв акт. Ако обаче не е установен официално, има риск да продължава да работи, съзнателно укривайки информацията, или ако не си дава сметка за последиците. Нашето мнение е, че стриктно трябва да се спазват изискванията за безопасност". 

Репортаж на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

 

Дата: 24.11.2020

Източник: БНР

Прочетено: 5792