26.11.2020

Демонстрационен проект ще насърчава прилагането на кръгова икономика в текстилния сектор.

Демонстрационен проект ще насърчава прилагането на кръгова икономика в текстилния сектор

Стартира изпълнението на проект за създаване на Хъб за разделно събиране на употребяван текстил и последващата му подготовка за повторна употреба и рециклиране. Дейностите ще се реализират в София и Варна като ще се използват доказано добри и работещи практики в управлението на текстилни отпадъци. Създаването на подходяща и достъпна система за събиране на употребяван текстил от домакинствата е необходима предпоставка за ускоряване на прехода към „кръгова икономика“, както и за ефективната подготовка за повторна употреба и рециклиране на текстилните продукти.

На територията на търговски парк „Джъмбо Плаза“ в гр. София вече са разположени 8 броя специализирани контейнери за текстил, в които се очаква събирането на близо 100 тона ненужен текстил за период от 1 година. Събраният материал ще бъде обработван в производствената база на компанията Текст Тийм в гр. Варна, за да се осигури повторна употреба или рециклиране. Очаква се да бъдат подготвени за повторна употреба близо 40 тона от разделно събрания материал, което ще позволи удължаването на ефективния му живот и предотвратяване образуването му в отпадък.

Проектът предвижда използването на най-добрите налични технологии както в областта на електронното проследяване и отчитане на отпадъците от текстил, така и в областта на автоматизацията при обработката на текстилните отпадъци. За първи път в България ще бъде интегрирано софтуерно решение, което позволява проследяването на генерираните количества текстил в поставените контейнери, включително осигуряване на информация за събрано и балирано количество, водене и следене на локациите на контейнерите, подпомагане на логистични решения и внедряване на ефективни маршрути на техниката за събиране на текстила. Ще се изгради напълно самостоятелна демонстрационна система за разделно събиране, подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъци от текстил. Концепцията за тази система е създадена въз основа на подобна успешна практика, реализирана в гр. Антверпен, включваща разполагането на контейнери за разделно събиране на отпадъци от текстил в търговски центрове и подготовката им за повторна употреба и рециклиране в рамките на Белгия. Прилагането на подобен подход и в България ще насърчи добрите практики в областта на разделното събиране, сортиране, повторна употреба и рециклиране на текстилни изделия.

Изпълнението на този Проект е от важно значение в контекста на Европейската Зелена сделка и по конкретно Плана за кръгова икономика, както и във връзка с предстоящото създаване на система за разделно събиране на текстил в България. Вярваме, че Проектът ще допринесе за повишаване информираността на гражданите за възможностите и ползите от разделно събиране на ненужен текстил и ще подкрепи организирането на тази дейност в страната“, коментира Цветелина Томова, ръководител на проекта в Текс Тийм и допълва, че компанията е избрала официално да открие регионалния хъб в този период, тъй като съвпада с Европейската седмица за намаляване на отпадъците - най-голямата кампания за повишаване на осведомеността относно предотвратяването на отпадъците в Европа.

Проектът се изпълнява от компанията Текс Тийм ЕАД с одобрено финансиране от Европейския съюз през Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“, по приоритетна ос 2 „Отпадъци“. Общата стойност на проекта е 432 148,17 лв., от които се осигурява финансова подкрепа в размер на 312 501,18 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 55 147,26 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Остатъкът от финансирането в размер на 64 499,73 лв. се осигурява от Текс Тийм ЕАД.

Текс Тийм ЕАД се занимава с внос, сортиране и продажба на дрехи за повторна употреба. Компанията внася употребяван текстил от Западна Европа и САЩ, който след необходимата обработка се реализира на пазари в България, балкански държави, Азия, Африка и Близкия Изток.

За допълнителна информация:

Невена Давидова, М: 0897 299 608; Е: PR@TexxTeam.bg

Дата: 26.11.2020

Източник: БСК

Прочетено: 4080