10.12.2020

Агенцията по заетостта отличи 14 работодатели по време на форума „Работодател на годината – 2020”, чието седемнадесето издание се проведе днес в изцяло онлайн формат. Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов приветства участниците във виртуалното събитие, а имената на наградените обявиха министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, председателят и заместник-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика към Народното събрание Хасан Адемов и Светлана Ангелова, заместник-министрите на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Султанка Петрова и Адриана Стоименова.

Най-изявените работодатели, партньори на Агенцията по заетостта при осигуряването на заетост на безработни лица от цялата страна, и тази година бяха класирани в 2 категории: „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар” и „Успели заедно”.

В категорията „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар” бе отличен по един работодател от територията на деветте регионални дирекции на Агенцията по заетостта в страната:

- За региона на Благоевград – „Вега текс” ЕООД, гр. Гоце Делчев. Фирмата е шивашко предприятие, основано през 1995 година. Към момента в него работят 450 човека и са ориентирани основно в производството на дамски дрехи. Поради създалата се кризисна ситуация и все по-голямото търсене на предпазни маски, компанията започва точно такова производство. Работодателят е наел 97 безработни лица на първичен пазар на труда.

- За региона на Бургас – „Язаки България” ЕООД, гр. Ямбол. Фирмата е 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален производител на автомобилни компоненти и оборудване, климатици и различни продукти свързани с екологията. От началото на годината работодателят е осигурил устойчива заетост на 130 безработни лица на първичен пазар на труда, от които 55 младежи до 29 години, 15 лица над 55 години и 9 продължително безработни, и е запазил заетостта на 2 789 заети лица чрез мярката 60/40 (ПМС 55/2020).

- За региона на Варна – „Албена” АД, курортен комплекс Албена. Голямата хотелиерска компания е ключов сезонен работодател за региона, наел 355 безработни лица на първичния пазар на труда. Фирмата е традиционен партньор на бюрото по труда в Добрич. През годината, с цел запазване на заетостта на своите служители, работодателят се възползва от предоставените от правителството мерки за подпомагане на бизнеса. По този начин, чрез мярката 60/40 (ПМС 151/2020) е осигурил запазване на заетостта на 1 877 служители и качествено обслужване на гостите на комплекса, като не е допуснал проваляне на летния туристически сезон.

- За региона на Ловеч – „ВОСС Аутомотив България” ЕООД, община Ловеч, с. Баховица. Основният предмет на дейност на фирмата е производство и разпространение на интегрирани технически свързващи системни решения с използването на контактни връзки, вентили и готови за вграждане инсталации. Работодателят е заявил в бюрото по труда в Ловеч и в плевенското бюро по труда 251 работни места, на които са наети вече 139 безработни лица. От започналите работа 52-ма са от уязвимите групи.

- За региона на Монтана – „МД Електроник” ЕООД, гр. Враца. Компанията е международен доставчик за автомобилната промишленост. Произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти за всички автомобилни марки в света. Това е ключов работодател от региона на бюрото по труда във Враца и е една от фирмите, оказващи влияние на местния пазар на труда. Наела е на работа 32 безработни лица на първичен пазар, от които 8 от уязвимите групи.

- За региона на Пловдив – „Завод за хартия – Белово” АД, гр. Белово. Една от водещите фирми в област Пазарджик в производството на изделия от хартия и картон, като работещите в нея лица са 231. От началото на годината работодателят е осигурил устойчива заетост на 15 безработни на първичен пазар на труда, от които 7 са от уязвимите групи, и е запазил заетостта на 188 заети лица чрез мярката 60/40 (ПМС 151/2020).

- За региона на Русе – „Акюзлер Груп” ООД, гр. Търговище. Фирмата е на пазара от 2016 г., с предмет на дейност пакетиране и опаковане на готова продукция. Тя е подизпълнител към заводите от холдинга „Шишеджам”. Работодателят е осигурил устойчива заетост за 121 безработни лица – 46 от уязвимите групи, и за 26 търсещи работа по проект „Заетост за теб", като голяма част от работниците са от малки населени места.

- За региона на София – „Рила-Боровец” АД, к.к. Боровец, гр. Самоков. Компанията е един от утвърдените през последните 30 г. работодатели в региона както в областта на хотелиерството, така и в други, свързани със зимния туристически сезон дейности. За изминалия туристически сезон работодателят е наел общо 40 безработни на първичен пазар на труда, от които 10 младежи до 29-годишна възраст и е запазил заетостта на 235 работници чрез мярката 60/40 (ПМС 55/2020).

- За региона на Хасково – „Хранинвест - Хранмашкомплект" АД, гр. Стара Загора. Компанията е водеща в българското машиностроенe, традиционен производител на машини и съоръжения за хранително-вкусовата промишленост и най-големият работодател на територията на община Стара Загора. През м. април 2020 г. в резултат от предприетите антикризисни мерки на правителството и след срещи между представител на холдинга и бюрото по труда в Стара Загора, фирмата взема решение да запази своите работници и подава заявление за подкрепа на заетостта на 399 лица чрез мярката 60/40 по ПМС 151/2020.

Категория „Успели заедно” отличава примери от съвместната дейност на представителите на бизнеса, търсещите работа и бюрата по труда в страната. Пет са работодателите, които равностойно заслужиха приза:

- Районна потребителна кооперация „Чавдар”, гр. Своге. Работодателят е кооперация, малко предприятие с основна икономическа дейност в областта на търговията, предимно с хранителни стоки, работещ на територията на община Своге. Ползва услугите на местното бюро по труда от над 20 години, като с негова помощ наема продължително безработна жена над 55 г. със средно образование и в състояние на социална изолация и загуба на мотивация.

- „Металагро” АД, гр. Добрич. Награденото предприятие е създадено през 1950 година в Добрич като голяма занаятчийска работилница за селскостопански инвентар. С помощта на добричкото бюро по труда наема в устойчива заетост мъж с начално образование и 78% намалена трудоспособност, който трудно се задържа на едно работно място, поради честото постъпване в болница.

- „Ди Ес Смит България" АД, гр. Пазарджик. Дейността на номинираната фирма е свързана с производство на вълнообразен картон и опаковки от хартия и картон и е един от лидерите в тази област в България. Чрез местното бюро по труда наема на работа в своя офис младеж, живял първоначално в Център за настаняване от семеен тип за деца, а след това в защитено жилище към община Пазарджик.

- Община Кюстендил. Общината е дългогодишен и успешен партньор на бюрото по труда в Кюстендил. В резултат от успешното сътрудничество между двете институции, работа в Общината започва безработна жена с висше икономическо образование. Тя е майка на три деца, за които се грижи сама, наскоро останала без работата си в съвсем различна сфера и объркана от смяната на местожителството си след дълго пребиваване в столицата.

- „Изострой” ООД, гр. Силистра. Дейността на фирмата е свързана с производство и монтаж на вътрешни и външни ролетни и текстилни щори. Микропредприятието регулярно и при необходимост ползва услугите на бюрото по труда в Силистра, чрез което наема младеж със средно професионално образование в сферата на туризма, но без трудов опит. Той продължава да работи при същия работодател осем месеца след субсидираната заетост.

 

Дата: 10.12.2020

Източник: Агенция по заетостта

Прочетено: 2993