11.12.2020

Според Минчева данните на Агенцията по вписванията не са изненадващи. Те показват предпазливостта на хората в период на криза, въздържането за стартиране на предприемачески дейности.

В Хасково са стартирали 37 на сто по-малко бизнеси

Агенцията по вписванията отчита 24 % спад на регистрираните фирми за 2020 г. в страната. Според регистъра 8 на сто по-малко фирми са преустановили дейност за изминалата година.

Най-голяма е разликата в данните за град Хасково, където сега са регистрирани 373 компании. За същия период през 2019 г. броят им е 591, което означава 37 % спад спрямо миналата година.

Статистиката показва още, че във всичките областни градове над 8000 фирми са прекратили дейността си. През 2019 г. затворените бизнеси са със 700 повече.

При неактивните търговци се наблюдава устойчивост на фирмите на пазара. Дали ще има промяна при тях ще стане ясно едва след година. Това обясни Мария Минчева, заместник-председател на Българска стопанска камара (БСК) в предаването ,,Директно'' по Bulgaria ON AIR.

Според Минчева данните на Агенцията по вписванията не са изненадващи. Те показват предпазливостта на хората в период на криза, въздържането за стартиране на предприемачески дейности.

Данните от Годишната анкета на БСК показва нагласите на бизнеса към 2021 и отразяването на пандемията – 71 % смятат, че състоянието на бизнеса им се е влошило.

Драстично по-малко от анкетираните, в сравнение с миналогодишните резултати, очакват развитие на българската икономиката и увеличение на работната ръка. По-голяма част от тях имат очаквания за увеличение на цената на бизнес кредитите.

Около 40 % от работодателите са въвели частична или пълна дистанционна работа в почти всички сектори.

,,Бизнесът се чувства най-добре, където има най-много работна ръка и шанс за развитие. Затова концентрацията е в големите областни градове в страната. Състоянието на фирмите в по-слабо развитите райони е пряко свързано с условията създадени от местните власти'', коментира още Минчева.

Отсъствието на карантинирани служители в производството се отразява негативно на останалите работници, категорична е тя. Според нея основният негативен аспект е свръхнатовареността, заради увеличение на работата при намален състав. Проблем при такава работна среда е намаляването на възможността за спазване на сроковете за поръчките.

,,Компенсаторната функция, подсигурена от държавата, е най-важна за затворените бизнеси в момента. Ако тя се забави или не бъде предоставена ще бъде много по-трудно бизнесите да се възстановят, ако изобщо се задържат на пазара'', твърди още Минчева.

Повече по темата вижте във видеото.

Дата: 11.12.2020

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 2126