15.12.2020

Проблемът е в липсата на единомислие при лекарите и в щаба – това води до непредвидимост, казва председателят на БАЗ

Днес здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще настоява ограничителните мерки срещу ковид да останат и след 21 декември. Последва остра реакция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Какво мислят обаче от Българската асоциация на заведенията (БАЗ)? Потърсихме за коментар един от нейните председатели - Ричард Алибегов.

- Г-н Алибегов, от БХРА излязоха с писмо до премиера Бойко Борисов и до Марияна Николова - от 21 декември да се отворят заведенията в хотелите или да има компенсации. Вашата асоциация предвижда ли подобни действия?

- Ние сме пуснали още миналата седмица писмо към всички институции да се спази обещаният срок от 21 декември, и заведенията извън хотелите, които ние представляваме и които са 23 хиляди, да бъдат отворени.

- Днешното изявление на здравния министър противоречи ли на обещанията, които са дадени?

- Те си противоречат горе-долу през цялото време. Едните лекари казват едно, излиза някой друг и казва друго, от щаба казват трето... Липсата на единомислие при лекарите и при щаба е проблемът в цялата работа. Това води и до липса на предвидимост. Няма как да знаем какво ще се случи. Ние искаме точни дати – кога ще отворим ние, кога ще отворят нощните заведения, кога ще отворим бранша. Точни дати! Ако ще да е 1 февруари, но да се каже сега. Да няма такива отлагания – една седмица, десет дена... Това е несериозно.

- Все пак не зависи ли от броя на заразените това, което се случва?

- Ако говорим за борене на пандемия, то тогава трябваше да се затворят всички хипермаркети – за играчки, за дивани, за обзавеждане вкъщи. Нали разбирате, че това не е първа необходимост? Тук очевидно здравното министерство не бори никаква пандемия. Хиляди души влизат в тези обекти – много повече, отколкото във всяко едно заведение. Стоят вътре по два часа и половина. Какво борим?! Здравното министерство, за да може да затвори училищата, трябваше да затвори и заведенията - защото не отивало да се затворят училищата, а заведенията да стоят отворени. Това е борбата в момента. Реално, ние искаме да борим пандемията с едни затворени заведения и фитнеси. Защото молът не е затворен – вие може да се разхождате там реално.

- Така е, но малко хора влизат в него, като няма работещи магазини.

- По принцип казвам –  не е затворен. Единственото, с което борим пандемията, са ресторанти, нощни заведения и фитнеси. С тези три неща ние мислим, че можем да спрем някаква пандемия. А в същото време в хипермаркетите хиляди души се бутат часове наред. Нали разбирате как изглежда отстрани това?

- Доколкото се разбра, ще има дискусия в правителството (за мерките след 21 декември). Очаквате ли министри да защитят Вашия бранш? Кои?

- Очакваме защита и от министъра на туризма, и от министъра на икономиката, както и от Деница Сачева – министър на труда и социалната политика.

- Как се справят ресторантите с храните по домовете през последните две седмици?

- Тези, които имат развита мрежа за храна по домовете, се справят що-годе, но пак казвам – в България тази схема не е дотоколкова разработена, че тя да може да издържа един търговски обект. Около 8-10% от оборота е онлайн. С 10% от оборота вие няма как да издържате цялото заведение с всичките му разходи.

- А има ли добро развитие с мерките за помощ от страна на правителството?

- От днес тръгна мярката „24 лева“, която се изплаща първо на затворените през ноември нощни заведения. За януари сме договорили, ако има затворен бранш, да получат около 75% от осигурителния си доход вече, а не 24 лева на ден. И чакаме тази седмица да бъде обявена помощта за бизнеса, която връща 20% от оборота от 2019 г. за затворения месец. Примерно, ако обект е затворен през декември 2020-а, в тази криза той ще получи помощ 20% от оборота през декември 2019 г., за да може да си плати наем, режийни разходи... Защото обектът си произвежда разходи, въпреки че е затворен.

- Настоявате ли за диференциран подход спрямо ресторантите и нощните заведения или смятате, че те трябва да се третират на равна нога?

- Абсолютно наравно! Ние сме един бранш. Подходът трябва да е един и същ. Лошото е, че в Европа подходът е диференциран и най-вероятно в България ще се случи същото, но това не е по наше желание. Ние сме взаимно свързани.

 

 

Дата: 15.12.2020

Източник: flagman.bg

Прочетено: 4007