27.01.2021

С промени в наредбата за депата България ще избегне нова наказателна процедура на ЕК

Разделно събрани отпадъци, годни за рециклиране, както и био отпадъци, няма да могат да се депонират след 2030 г. Това предвиждат промени в наредбата за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци, предложени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Предложенията за поправки са във връзка с промени на европейска директива, която забранява депонирането на рециклируеми отпадъци и ограничава депонирания боклук до 10% от общото количество отпадъци към 2035 г. Европейските законодатели обаче са дали възможност този срок да бъде отложен с 5 години, ако към същата година съответната държава членка е постигнала 25% намаление на депонираните отпадъци.

България закъсня с въвеждането на тези изисквания в законодателството, заради което Европейската комисия (ЕК) уведоми през миналата година екоминистерството, че страната ни е заплашена от наказателна процедура.

Текстовете са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за подаване на становища е 26 февруари.

Зам.-министър Славея Стоянова, която е подписала доклада на вносителя, посочва, че текстовете са съгласувани с дирекциите в Министерството на околната среда и водите, Предприятието за управление на проекти за опазване на околната среда (ПУДООС), Изпълнителната агенция „Околна среда“ и Регионалните инспекции по околната среда и водите.

Европейската комисия (ЕК) уведоми България за несъответствието на законодателството с директивата за отпадъците в началото на октомври. Обичайният срок за реакция, който Брюксел дава, е 2 месеца.

Във връзка със същото уведомление Министерството на околната среда и водите прави промени и в наредбата за реда и начина на изчисляване и определяне на размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци, т.е. таксите, които общините плащат, за да депонират боклук. С текстовете се предвижда всяка година да се определя цел за намаляване на депонираните биоразградими отпадъци, която ще се разпределя на отделните региони за изпълнение.

Вменява се задължение на кметовете на общини на всеки пет години да анализират състава и количеството на битовите отпадъци, образувани на територията на общините, по утвърдена от министъра методика. Не се посочва обаче какво трябва да следва от този анализ.

Срокът за обсъждане и на тези текстове е 26 февруари.

 

Дата: 27.01.2021

Източник: Investor.bg

Прочетено: 3473