12.03.2021

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и Патриотична коалиция “Воля и НФСБ” констатираха пълно сходство на приоритетите за подобряване на бизнес средата в България. Обсъждането на приоритетите е част от поредицата срещи, които представителите на четирите работодателски организации, членове на АОБР, организират с партиите и коалициите, за които социологическите агенции дават шанс за участие в следващия парламент.

Основа на обсъждането бяха приоритетите на АОБР за 2021 г., като работодателските организации поставиха акцент на запазването на съществуващия данъчен модел, намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса, промяна на такса битови отпадъци чрез въвеждане на принципа „Замърсителя плаща“, реформите в сектор „Енергетика“, включително либерализиране на пазара и прекратяване на договорите с т.нар. „американски централи“, премахване на административното определяне на минималната работна заплата, както и подобряване на политиките за човешки ресурси, вкл. продължаване на реформите в образованието и подобряване на регулациите за привличане на квалифициране работници от трети страни.

„Целта на срещите с политическите формации е да ги запознаем с действията и мерките, които според нас следващия парламент и правителство е добре да включат в програмата си, за да може страната ни да реализира ускорен икономически растеж. Очакваме енергични действия за подкрепа на индустрията и насърчаване на инвестициите в съществуващи предприятия, както чрез Плана за възстановяване и устойчивост, така и чрез по-широко използване на финансови инструменти като капиталовия пазар. Не е тайна, че през последните четири години сме имали подкрепата на г-н Валери Симеонов и г-н Марешки и разчитаме, че като представители на българския бизнес при влизане на формацията им в следващото Народно събрание ще продължим с успешното си сътрудничество“, заяви Васил Велев, председател а АИКБ и настоящ ротационен председател на АОБР.

За АОБР има и три изключително важни национални приоритети, които са основополагащи за подобряване на бизнес средата в България могат да бъдат реализирани в хоризонт до 2025 г. Това са приемането на страната ни в Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и приемането на еврото.

По думите на председателя на НФСБ Валери Симеонов работодателските организации “чукат на отворена врата”, но за реализиране на приоритетите им трябват по-координирани общи действия с коалицията. „За пореден път установяваме пълно единомислие по отношение на това какви мерки трябва да се предприемат за подобряване на бизнес средата и съответно повишаване на ръста на икономиката в България. Можем да се похвалим с малко на брой, но значителни успехи в съвместната си работа по отношение на борбата с монополите и облекчаване на режима за внос на квалифицирани кадри от трети страни. Вярвам, че ако получим подкрепата на бизнес ще можем да доведем до успешен край и прекратяването на договорите с т.нар. “американски централи”, намаляването на дела на сивата икономиката и тежките регулаторни режими”, допълни още той.

За Боряна Георгиева, кандидат за народен представител от “Воля”, патриотичната коалиция е единствената формация, която напълно разбира исканията на бизнеса, тъй като повечето й представители идват именно от тези среди.

Дата: 12.03.2021

Източник: АОБР

Прочетено: 1134