10.03.2021

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ заяви готовност при влизане в следващия парламент да подкрепи ключови приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Сред тях: незабавно въвеждане на електронно правителство, такса битови отпадъци да се плаща на принципа „Замърсителят плаща“ и отпадане на задължението предприятията да изплащат първите три дни от болничните. Това стана ясно след проведена среща между представители на ръководствата на четирите работодателски организации, членове на АОБР и коалицията. Това е трета среща на българските работодатели, след тези с БСП и ДПС, с представителите на партии и коалиции, за които социологическите агенции дават шанс за участие в следващия парламент.

Основа на обсъждането бяха приоритетите на АОБР, като работодателските организации поставиха акцент на запазването на съществуващия данъчен модел, намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса, реформите в сектор „Енергетика“, включително либерализиране и интегриране на пазара с европейския, въвеждане на механизъм за капацитети и прекратяване на договорите с т.нар. „американски централи“, премахване на административното определяне на минималната работна заплата, както и подобряване на политиките за човешки ресурси, вкл. продължаване на реформите в образованието и подобряване на регулациите за привличане на квалифицирани работници от трети страни.

„Поискахме подкрепа за реформи, без които няма как България да постигне този икономически растеж, който да даде възможност за повишаване на доходите на населението, обещавано предизборно от политиците. От ключово значение за българския бизнес са подобряването на бизнес средата, сигурност на собствеността, добра правна рамка, която да възпрепятства сивата икономика, монополите и картелите, намаляване на регулаторната тежест и насърчаване на инвестициите в съществуващи предприятия. За да излезем от дъното на класациите на ЕС, страната ни трябва да преследва ръст на БВП по-голям от 6% всяка година“, заяви Васил Велев, председател на АИКБ и настоящ ротационен председател на АОБР.

За АОБР има и три национални приоритета, които са основополагащи за подобряване на бизнес средата в България. Това са приемането на страната ни в Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и приемането на еврото.

По думите на Мая Манолова срещата с работодателските организации е била изключително полезна и е позволила на Коалицията да представи основните приоритети от предизборната си програма, която ще бъде официално представена до дни. „Ще работим за постигането на няколко основни цели: повишаване на доходите на хората, подкрепа за бизнеса и реформа в съдебната система. Предвиждаме запазване на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум за най-бедните, увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 000 лв. на 200 000 лв., намаляване на регулаторните административни режими със 70%, целево използване на данъчна ваканция за най-пострадалите браншове от COVID-19. Напълно подкрепяме исканията на работодателите за такса битови отпадъци, като считаме единствено, че държавата трябва да компенсира по-малките и бедни общини при спад на приходите от нея”, допълни Мая Манолова.

На срещата бяха коментирани още възможностите за подкрепа на бизнеса, които дава Плана за възстановяване и устойчивост, възможностите важни стратегически проекти на държавата да се финансират чрез набиране на капитал през БФБ, улесняването на достъпа до участие в обществени поръчки и други.

Дата: 10.03.2021

Източник: АОБР

Прочетено: 1086