22.03.2021

Два пъти повече работодатели са съкращавали хора, отколкото да се възползват от мерките.

Има доста сигнали за забавяне на плащанията към пострадалите от затварянията фирми и помощта не стига до всички навреме. Това каза в "Денят започва" Димитър Бранков - съветник на Председателя на БСК. Той добави, че два пъти повече работодатели са съкращавали хора, отколкото да се възползват от мерките, а част от ограниченията са били излишно усложнени.

Бранков призова засегнатият бизнес да провери всички възможности за подкрепа и да се консултира с Агенцията по заетостта и Министерството на икономиката, алгоритъмът обаче според него остава неясен в общите му рамки.

"Имаме новости, пускаме за 20 дни-затваряме. Това можеше да бъде законодателно уредено между първа и втора вълна миналата година и питанките пред бизнеса да бъдат по-малко", каза още Димитър Бранков.
 
"По-добре e да имаме една или две схеми, а не всеки път да се въвеждат нови. Простата схема 60 на 40 сработи, тя е работеща мярка, пари отиват при бизнеса", допълни Лъчезар Богданов. Той напомни, че трафикът за пътници през февруари е 87% по-нисък и е очевидно, че хората не пътуват и има структурен проблем в сферата на туризма. По думите му, ако случаите намалеят и ваксинацията напредне, икономиката няма да изпита нов шок.
 
От какви мерки могат да се възползват, както работодателите, така и работещите родители, засегнати от ограниченията, които са в сила от днес, вижте във видеото.
 

Дата: 22.03.2021

Източник: БСК

Прочетено: 3744