16.04.2021

Станислав Попдончев: Над 50 на сто от фирмите ще имат проблем с погасяване на кредитите си след изтичане на мораториума

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с погасяването на банковите си задължения след изтичане на мораториума“, съобщи пред БНР Станислав Попдончев, заместник-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камара.

Работодателските организации и синдикатите у нас се събират на обща пресконференция. Те ще направят обръщение към депутатите във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост.

„На 31 март изтече срокът за подаване на заявления, а до края на април банките трябва да ги одобрят, за разсрочване на кредите, като максималният срок е до края на септември. 79 на сто казват, че наблюдават влошени икономически показатели в предприятието си, на въпроса кога очакват да се възстановят на предкризисните нива над 50 на сто посочват, че това няма да е до края на 2022 година, а 26 на сто отговорят, че това дори ще е в по-късен период", заяви още в „Преди всички“ Станислав Попдончев от БСК.

"По отношение на икономическите и социалните мерки, които са планирани за подкрепа на заетостта, разчитат 74 на сто от анкетираните предприятия и това е голям процент. А мерките за заетост изтичат в края на май, това са 60/40, програмата „Запази ме“ и мерките за транспорта и туризма - това е важно решение и ние очакваме от новите управляващи отговор на въпроса ще удължат ли тези мерки и има ли средства за това, посочи Попдончев.

По думите му това е най-важният въпрос към новите управляващи - дали ще има продължаване на мерките за подкрепа и дали се предвиждат нови такива. Друг важен за бизнеса въпрос е кога реално ще могат да се възползват от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ако се тръгне към вариант изцяло пренаписване на Плана или генерлна промяна, няма да спазим сроковете. Защото зад всяко число в този план стои реално разписан проект. За бизнеса не е важно кой ще го внесе, а кога ще ползва ресурса", подчерта още Попдончев. Той допълни обаче, че това не са всички средства, които очакваме от ЕС, имаме над 14 млрд. лв. по кохезионната политика, по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони още 7 млрд.лв., по механизма за справедлив преход".

Още по темата в звуковия файл.

Дата: 16.04.2021

Източник: БНР

Прочетено: 2497