16.06.2021

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и КНСБ обсъдиха с коалиция ГЕРБ-СДС приоритетите за социално-икономическо развитие на България. Основа на обсъждането бяха необходимостта от ускорен икономически растеж, намаляване на регулаторната тежест върху бизнеса, повишаване на инвестициите, подобряване на бизнес средата, което ще бъде предпоставка за увеличаване на производителността на труда и на доходите на работещите.

Представителите на АОБР очакват през следващите четири години от законодателната и изпълнителната власт на България да създаде условия и да постигне средногодишен ръст на БВП от около 5%, за който в голяма степен ще допринесе и правилното инвестиране на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми.

От коалиция ГЕРБ-СДС потвърдиха, че основен акцент в програмата им ще са ускоряването на инвестициите, влизането на България в Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Като ново допълнение в програмата си те посочиха ангажимент за намаляване с 50% на административните и регулаторни режими за бизнеса, въвеждане на принципа за мълчаливо съгласие, бързи и евтини онлайн услуги за стартиране на бизнес, електронизация на търговските и граждански дела, възможност държавата да плаща в рамките на 1 година 60% от осигурителните вноски при наемане на работа на млади хора, завършили току-що своето образование и др.

Това е втората среща на представители на АОБР от поредицата дискусии, които организират с партиите и коалициите, за които социологическите агенции предвиждат  участие в следващия парламент. Предстоят срещи с останалите политически субекти.

Дата: 16.06.2021

Източник: АОБР

Прочетено: 3305