10.07.2021

В предаването "Опорни хора" гостува председателят на БСК Радосвет Радев.

Защо е важно да се гласува?

"Защото народът е суверена, така пише в нашата конституция, и най-голямото право на суверена е да изрази правото си на суверенитет. Тоест, да отиде и да избере хората, които да го представляват в законодателното събрание, а то от своя страна да излъчи представителите на изпълнителната власт. И когато сме много смели и дръзки критици на едно управление, хубаво е да си припомним преди четири, три или две години, когато е бил денят за парламентарния вот, дали сме били пред урните или пред машините, както вече сме във версия 2.0 на 2021 година. България излиза от едни доста сложни турбулентни времена и както казва старата поговорка – "глас народен, глас Божий". Тоест, гласът на всеки един от хората, които са в българските избирателни списъци, е най-добре да не бъде само в списъците, а да бъде и в урните". Това каза в предаването "Опорни хора" Радосвет Радев, председател на БСК.

Има доста хора, които не гласуват.

"По теория на големите числа е нормално не всички да имаме еднакво поведение, ние затова сме различни хора. Смятам, че в този момент, когато се разшири географията на гласуващите, възможността за изграждане на толкова много секции извън географските граници на България, това значи, че се демократизира достъпът до гласуване. Много повече хора ще могат да пуснат своя глас и смятам, че модерният демократичен човек го прави. Освен ако има някои наистина непреодолими проблеми – трябва да пътува от град в град, в болница е, в затвора и така нататък".

Всичко зависи от нас, звучи толкова изтъркано, но е факт.

"Разбира се, че е така. Ние сме онези, които в крайна сметка определяме начина, по който живеем. И това е един от малкото дни в 4-годишен стандартен период, които са много важни за това да направим нещо сами за себе си".

Хората се притесняват от машинния вот. Как гласуват в Европа?

"Трябва да Ви кажа, че не съм гласувал досега с машина. На изборите през април месец имаше машина, но един възрастен господин преди мен я блокира и аз отидох да гласувам с хартиена бюлетина. Но аз не смятам, че машината създава повече проблеми, по-скоро, четейки различни оценки, ще решат част от проблема. Защото, наистина, една хартиена бюлетина може да стане невалидна само с дописване на едно хиксче. Самият факт, че 400 000 невалидни бюлетини е имало в последните и предпоследните избори. Дали това е истинската воля на българския гласоподавател?"

Колко е важно за бизнеса да има стабилно правителство?

"За съжаление, България не е Белгия, която 591 дни остава без правителство и бизнесът по никакъв начин не е засегнат от това нещо. От една страна има ограничена компетентност на управлението на държавата, част от проблемите, които бизнесът очаква да бъдат решени, уви, са законодателно решими. Трябва парламент. От тази гледна точка, много е важно какви хора избираме в този парламент, доколко те са стопански и юридически грамотни, защото част от бедите бяха изключително некадърно написаните и гласувани закони".

Според Радосвет Радев, това е една изключително сериозна претенция на бизнеса, да има просветено управление на стопанските процеси.

"Разбира се, категоричното противопоставяне на целия модел, който може да прави стопанските субекти неравнопоставени. Било то през корупционни схеми, било то през инхаус поръчки, било то през скрити фаворити, през картелизацията на пазарите, всичките онези неща, които често като слушам политическите партии, вземат, че кажат някоя много вярна дума, но не съм сигурен, че я разбират".

Председателят на БСК уточнява, че най-важното, след като излязохме от здравната криза и икономиката се възстановява къде по-бързо, къде по-бавно, постоянният апостроф към поведението на всички правителства е било влошаването на бизнес средата. В действителност бизнесът може да бъде много по-ефективен, ако бизнес средата е добре подредена, ако тя е прогнозируема, стабилна, да знаеш какво може да очакваш и така. В тези отношения, между общество и бизнес, общественият договор е – направете добра средата и да берем заедно плодовете на нашите предприемачески усилия. Българският бизнес оцелява в една много сложна поредица от спартански мерки и спартанска среда, където може да се открадне бизнес, тоест не ти е защитена собствеността, където знаеш, че никога няма да се класираш и не си и помисляш да кандидатстваш за това или онова. И когато цялата бизнес среда се влоши, то предприемачеството започва да си отива.

Какво трябва да се промени при обществените поръчки?

"Има голям проблем в прозрачността. Големият проблем е това, че българските държавни компании се управляват по един непрозрачен начин. Ако в една частна компания се прилагат тези мерки, то тя отдавна да е фалирала. И от тази гледна точка, ние имаме забележки за това как се управлява българската държавна икономика, вижте, че почти няма предприятие, което да е на печалба. Любопитно ми е дали държавната петролна компания, защото и такава имаме, дали и тя случайно не е на загуба. Може би единствената държавна компания, която работи на печалба, е атомната централа", заяви Радосвет Радев.

Цялото интервю гледайте във видеото!

 

 

 

Дата: 10.07.2021

Източник: BG on air

Прочетено: 2241