20.07.2021

  • ТОШКО ЙОРДАНОВ
  • ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА
  • КОРНЕЛИЯ НИНОВА
  • ХРИСТО ИВАНОВ
  • МУСТАФА КАРАДАЙЪ
  • МАЯ МАНОЛОВА
  • ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ
  • РАДОСВЕТ РАДЕВ
  • ВАСИЛ ВЕЛЕВ

Първо да се говори за приоритети и политики, а едва след това - за имена на бъдещи министри, които да ги реализират. Това си обещаха политиците дни преди откриването на новия парламент.

На 21 юли, дебатът за политики трябва да стартира от неговата трибуна, а най-вероятно и в кулоарите на публични (или не) срещи между отделните партии. След тежките думи между тях и в очакване на второто издание на проектокабинета на Слави Трифонов бизнесът вече зададе на партийците и своя дневен ред, изискващ от тях по-вежлив тон и поне минимален консенсус

Още на следващия ден след първия звънец на 46-ото НС политиката влиза и на територията на Темида - Висшият съдебен съвет ще се събере да решава ще допусне ли искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за старт на дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

А в края на горещата политическа седмица страстите ще се нажежат и на "Позитано" 20 - БСП се събира на следизборния си пленум.

Партиите: Мажоритарен вот, Гешев, доходи, пенсии и дълбоки кадрови смени

Въвеждане на мажоритарната избирателна система и намаляване на партийната субсидия на 1 лв. ще са сред приоритетите на "Има такъв народ" в новия парламент. Те вече бяха неколкократно обявени от лидера на партията Слави Трифонов и екипа му.

За първи път от 12 г. няма лидерът на ПГ на ГЕРБ да открие речите в пленарната зала. Още в деня на клетвата за 45-ото Народно събрание зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов обяви, че то така или иначе нямало да работи дълго и затова с приоритет са промените в Изборния кодекс, а мажоритарната система остава за един "по-спокоен парламент". Утре ще стане ясно "по-спокоен" ли ще е 46-ият, според хората на Слави.

Очакванията към първото слово на новите победители освен за повече конкретика са и за приоритети, които да са обединяващи.

за партиите в парламента. В подобна посока бяха и апелите на президента Румен Радев, който обяви, че ще даде достатъчно време на ИТН, преди да ѝ връчи първия мандат за кабинет, за да се намерят пресечни точки с останалите.

Първите заявки на ГЕРБ от трибуната ще бъдат за това, че те ще бъдат в опозиция в 46-ото НС, нещо, което от партията повтарят след изборите. Тяхното категорично искане ще бъде да се "поеме отговорност" от партиите на протеста, като се излъчи следващото редовно правителство. Очакванията са начело на групата на ГЕРБ отново да застане юристката Десислава Атанасова, която бе на поста и в 45-ото НС. Тя е "острието на партията", както я бе нарекъл Борисов преди време.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова винаги поставя в центъра на словата си обикновения човек и неговите конкретни проблеми. Очаква се тя да говори за необходимите стъпки за повишаване на доходите и за подпомагане на социално слабите. Неведнъж в кампанията тя е настоявала за спешни мерки за подпомагане и на малкия и средния бизнес, както и за бързо приемане на Плана за възстановяване.Служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов да представи редактирания План за възстановяване, оставен от кабинета "Борисов", още този петък са очакванията на партиите.

Лидерката на БСП със сигурност отново ще говори за необходимостта този парламент да излъчи правителство, за да може да се завърши битката за отстраняване на модела "ГЕРБ" от властта, както и за да се гарантират сигурност и стабилност.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който се очаква отново да е начело на групата, вече постави 3-те ключови приоритета, от които обединението няма да отстъпи в преговорите за следващо правителство. Основното, разбира се, е личната му кауза - съдебната реформа със смяна на главния прокурор и членовете на ВСС. Вторият приоритет е отстраняването на ДПС от властта и трайното държане на партията далеч, а третият е парламентарно разследване на "Росенец", ТЕЦ "Варна", "Лукойл" и др.

Макар от "Има такъв народ" да не търсят подкрепа за правителството си от ДПС, от първото слово на движението се очаква именно коментар по темата. Партията бе единствената, която запази мълчание, след като Трифонов лансира състава му, а и по критиките, че кабинетът е реден в "сараите" на почетния ѝ председател Ахмед Доган.

По-високи доходи, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за обикновените хора и бизнеса са основните приоритети на "Изправи се! Мутри вън!". Те остават непроменени, категорична бе Мая Манолова и вчера, след като изрази очаквания от "Има такъв народ" да представят предложението си за кабинет. По време на кампанията тя неведнъж обяви, че ще настоява и в новия парламент да има комисия по ревизия на управлението на Бойко Борисов, която в предходния мандат стана известна като комисията "Манолова".

Бизнесът: Правителство, реформи и стоп на изчегъртването

Първата и най-важна точка за новия парламент е съставянето на правителство, заяви Евгений Иванов - изпълнителен директор на КРИБ.

За работодателската организация приоритети остават същите, които са изложили в началото на годината и нямало нужда да бъдат преформулирани. Като 3-а точка от КРИБ поставят изискването да се спре с изчегъртването, с нихилизма и омразата.

Личното его на този или онзи министър не може да доминира при демокрация, каквато имаме в България, посочи Иванов. И призова да се спре войната в секторите здравеопазване, регионално развитие, наука.

Не можело един демократ да каже, че каквото говори бившият премиер-министър и лидер на партията, за която са гласували 1/4 от българските избиратели, вече няма значение. В демокрацията всеки има право на мнение и то трябва да бъде уважавано, това е пътят да се върне държавата на хората.

Само нихилисти може да казват, че няма да се строи магистрала "Струма", каза още Иванов. А ако беше готова тръбата на тунел "Железница", по трасета ще се пътува по-бързо и без жертви, за разлика от сега.

Сега страдаме, че един министър или министърка си отмъщава на някого. Постигнатото трябва да се надгражда, а не да се чегърта и руши, това ще ни върне демокрацията, посочи изпълнителният директор на конфедерацията.

Да спре разноговоренето и по-скоро да има редовен кабинет - това е искането на Българската стопанска камара, заяви нейният председател Радосвет Радев. В момента едно казвал служебният кабинет, съвсем друго икономическият екип на спечелилите изборите, трето - икономическият екип на доскорошните управляващи. В същото време все още не бил изпратен планът ни за възстановяване. Според Радосвет Радев сигналът от Брюксел е ясен - докато няма редовен кабинет, план няма да бъде приет.

А в него има толкова много пари и толкова много радикални мерки, които са в състояние да изстрелят или потопят икономиката, посочи шефът на БСК. Затова най-важното е да има по-бързо редовен кабинет с прагматично настроени министри - финансов, икономически, земеделски, регионален - целия икономически екип. Не можело да се продължава в сегашния стил, когато например едно нещо в националния план да е грантова схема, а изведнъж да става кредитен инструмент. Служебният кабинет може да има много добри идеи, но е служебен, а без редовен няма план за възстановяване.

България има нужда от излъчено в диалог правителство, а не от нови избори, заявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) преди свикването на 46-ото НС. От организацията, чийто председател е Васил Велев, искат и открит диалог по приоритети и политики, а след това да се премине към конструирането на правителство.

Като приоритети се посочват актуализация на бюджета, управление на средствата от ЕС, стабилна бизнес среда, запазване на добре работещия данъчен модел, продължаване на реформите в образованието, ускоряване на подготовката ни за встъпване в ОИСР, Шенген и еврозоната. И реформи в областта на съдебната система, правната сигурност, защитата на собствеността, енергетиката, пенсионната система, актуализация на пенсиите и връзката им с осигурителния принос.

Дата: 20.07.2021

Източник: в. 24 часа

Прочетено: 1751