04.08.2021

ДО

Г-Н СТЕФАН ЯНЕВ,

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ        

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, 

През последните дни, от 1-ви август 2021г., ситуацията се задълбочи негативно и придоби обем, който влошава драматично конкурентните позиции на фирмите и особено на индустриалните потребители на електроенергия в България в контекста на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции.

Средната базова цена на активна електроенергия, пазар „ден напред“ по данни на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД за периода е 130,95 Евро/МВтч, а за утре, 4-ти август 2021г. е 169,10 Евро/МВтч, (през следобедните часове преминавайки границата от 200 Евро/МВтч).

За сравнение, цените на електроенергията в България за периода превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция (Германия, Италия, Франция, Австрия) с над 50%, като средното превишение за утре надминава 70% !!!

Енергоинтензивните индустриални консуматори съобразяват заявките си, отчитайки и климатичните условия, търговската активност и високите нива на енергопотребление, но поведението на държавни и общински дружества, включително неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми провокират системно изкривяване на пазара.

Вместо адекватни мерки, в момента:

  • мощностите на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД са натоварени под 25% - при липса на технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценно натоварване;
  • в пълен капацитет е износът на електроенергия към Гърция – директен и индиректен (през Република Северна Македония);
  • липсва достатъчен капацитет за интеграция с общоевропейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, 

Като отговорни, национално представени работодателски организации, многократно сме сигнализирали и предупреждавали за потенциалните рискове пред пазара на електроенергия в България. Уви, премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00ч. на 4-ти август 2021г.

Настояваме, чрез оперативните възможности на институции, като Министерство на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД и при съгласуване с регулаторните органи, да предприемете нужните спешни и адекватни мерки за:

  • осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД;
  • временно ограничаване на износа на електроенергия – впрочем, Гърция вече имаше такива действия по отношение трансграничния си обменен капацитет с Италия;
  • подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, с оглед обективната им невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения – отбележете, че търсенето и предлагането на електроенергия на пазар „ден напред“ не формира равновесни цени единствено пред агрегираните криви, но и при ограниченията, в резултат на пазарни обединения, а това е извън възможностите за управление и планирано поведение на българските недържавни стопански субекти.

Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва Вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика.

Заявяваме категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България. 

В очакване на Вашата спешна реакция оставаме,

 

С УВАЖЕНИЕ,           

ВАСИЛ ВЕЛЕВ, /П/

Председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България

РАДОСВЕТ РАДЕВ, /П/

Председател на УС на Българска стопанска камара

ЦВЕТАН СИМЕОНОВ, /П/

Председател на УС на Българска търговско-промишлена палата

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ, /П/

Председател на УС на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

 

Дата: 04.08.2021

Източник: АОБР

Прочетено: 4817