23.09.2021

Иван Велков, председател на FIABCI България, "Бизнес старт" на Bloomberg TV, 23.09.2021 г.

Evergrande не прецени докъде и доколко може да развива своята експанзия. Компанията копираше модели, които не бяха присъщо китайски - през 90-те години на пазара масирано навлязоха хонконгски и тайвански играчи, които коренно преобразиха имотния сектор с новите модели за финансиране. Сегашната криза ще бъде поета предимно от инвеститорите, а държавата ще предриеме мерки да не пострадат крайните потребители. Това заяви Иван Велков, председател на FIABCI България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Еvergrande изпадна в дългова криза заради лакомия. Компанията се превърна прекалено бързо в прекалено голям играч на имотния пазар и манията да се прекалява и да се създават огромни обеми им изигра тази лоша шега. Признаците за проблеми започнаха да се появяват още преди две години."

Компанията строи всичко, след като им беше вменено да минат от нишовите луксозни жилища към т. нар. "достъпни жилища" (affordable housing), разказа Велков. 

В Китай има свръх предлагане от всичко и достъпа до облекчени кредитни условия създаде спирала от нови обеми и проекти. Огромното строителство на жилища в южните райони, където предимно работи Evergrande, доведе до там, че голяма част от институционалните и частни инвеститори започнаха да се надяват на големи печалби от постоянно растящия имотен сектор чрез акциите на компанията.

Велков напомни, че компанията е нявлязла и в сектори, които не са присъщи за бизнеса с имоти - от електрически автомобили до футболни отбори.

"Този безкраен ръст и обещание за 7%-8% дивиденти не може да бъде гарантиран."

Данните не са това, което са 

Запитан дали може да се вярва на данните на компаниите в Китай, Велков коментира, че такива неясноти могат да се дължат на големите обеми в имотния сектор и скоростта, с която те могат да бъдат променяни.

"Само с обявяванено на поредното начинание някои може да създаде подходящ отчет или прогноза за финансовото състояние на компанията - което най-вероятно доста дълго време се е правило - за да позволи увличане и акумулиране на толкова много инвеститори. Прекалено много хора прекалено дълго са очаквали само да печелят от тези пазари."

Според Велков институциите са наблюдавали процеса и са оставили инвеститорите да поемат риска върху себе си. 

Студен чай за инвеститорите

За Велков няма големи прилики с Lehman Brothers в САЩ, тъй като кризата с Evergrande е концентрирана в един сектор, който може да понесе удара, тъй като е натрупал достатъчно ресури покрай високите доходи.

"Държавата няма да допусне да се получи верижна реакция и тя да повлияе на крайните бъдещи или настоящи собственици на жилища."

Ръководителите на Evergrande в момента печелят време и се надяват на конюктурни събражения, които да им позволят да се разделят с лошите си активи и да излязат сравнително здравословно от ситиациата, което може да е и целта на властите, смята Велков.

"Тези, които ще пострадат са инвеститорите - сградите и апартаментите в крайна сметка ще бъдат ползвани, но тези които чакат дивиденти, ще имат да почакат."

Призрачните градове на Китай

Големите урбанистични планове на Пекин и компании като Evergrande създадоха изуствено от нищото ръст на имотните пазари, особено в южните части.

"За последните 15 години състоянието на китайските градове нарасна двойно. В момента почти цялото население на Китай може да се насочи към градовете, защото отпадат рестрикциите от централните и местни власти. Тези призрачни градове запълват с по няколко милиона на година градското население." 

Пекин периодично предприема мерки за охлаждане на пазара. Квотите, които местните власти могат да наложат за нови сгради и разрешения за строителство и кредити създадоха тази алтернативна финансова възможност за частните инвеститори.

"Обемите създават острови с огромен риск... Има огромни проблеми, но и огромен инструментариум на държавата да се справи с тях."

Целия разговор може да гледате във видеото.

 

Дата: 23.09.2021

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 2092