26.10.2021

Прогнозите са, че поскъпването ще продължи и в края на годината ще надхвърли 6%

Сериозен ръст на цените на храните отчита КНСБ. Синдикатът настоява за скоростно увеличаване на доходите - минималната заплата да стане 700 лева още от ноември, а от догодина 764 лева.

Двуцифрен ръст на цените се наблюдава при редица стоки, пресмятат профсъюзите. За година с 43% е нараснала цената на олиото, а с 30 на сто прасковите и дините.

Над 20 на сто по-скъпи са зелето, червения пипер, доматите и краставиците. Морковите, брашното и картофите също са с двуцифрен ръст.

Плавно покачване има и при цената на хляба. За година поскъпването при горивата също е значително, отчитат от КНСБ.

Плодовете и зеленчуците са поне една пета по-скъпи от миналата година пресмята Андрей Георгиев, докато пазарува. И за да неутрализира, доколкото е възможно, ефекта на инфлацията, има собствена система.

"Гледам да взимам по на едро, за да има смисъл. Например вместо килограм картофи - взимам пет, ето в момента взимаме пет кила картофи", разказва Андрей.

Прогнозите са, че поскъпването ще продължи и в края на годината ще надхвърли 6%.

За да бъде компенсиран ръстът в цените, профсъюзите настояват за средно увеличение на заплатите с 12,5 на сто, а минималната със 17,5 на сто.

"Бизнесът може да си го позволи, защото бизнесът иска подкрепа по мярката 60:40 и ние подкрепяме. Бизнесът иска подкрепа за ръста на цените, когато бизнесът иска, трябва да бъде солидарен, не може да има само подкрепа без нищо да даваш", коментира Любослав Костов, директор на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Работодателските организации пък отчитат, че на фона на високите цени на електричеството и природния газ, за част от фирмите увеличението на минималната заплата, която движи нагоре и по-високите възнаграждения, ще бъде предизвикателство.

"Повече разходи за труд, по-малко разходи за инвестиции за обновление за фирмите, които се опитват да се развиват, някои ще имат, някои няма да имат!", казва зам.-председателя на БСК Мария Минчева.

А Андрей пресмята, че за да компенсира инфлацията, ще му трябват между 200 и 300 лева увеличение на заплатата.

"Надявам се да стане, но не очаквам, като виждам как се развиват нещата в държавата – всичко поскъпва – ток, вода, газ, заплатите стоят на една място!", казва мъжът.

Синдикатите настояват и линията на бедност да бъде увеличена до 460 лева и през нея да се изчислят всички плащания за социално подпомагане на уязвимите групи на фона на инфлацията.

ВИДЕО

Дата: 26.10.2021

Източник: БТВ

Прочетено: 2172