01.11.2021

Днес, 1 ноември 2021 г., Н.Пр. Табо Таге, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка в София, проведе работна среща със зам.-председателя на Българската стопанска камара Мария Минчева, гл. директор на отдел “Международно икономическо сътрудничество” Веселин Илиев и Христина Каспарян – главен експерт от същия отдел.

Срещата е втора в рамките на по-малко от месец, след предишното официално посещение на посланика в БСК. Тогава той беше придружен и от зам.-министъра на външните работи на Република Южна Африка - Алвин Ботес.

На днешната среща бяха дискутирани административните пречки пред бизнеса и възможностите за тяхното преодоляването с цел задълбочаване на бизнес сътрудничеството между България и Република Южна Африка. Набелязани бяха и конкретни възможности за бизнес сътрудничество в редица сектори на икономиката.

Според последната справка на Министерството на икономиката за първите шест месеца на 2020 г., износът от България за РЮА достига 59.7 млн. щ. д., което отбелязва спад от -20% в сравнение със същия период на предходната година. Вносът от Р Южна Африка е на стойност 16.0 млн. щ. д., като тук се отбелязва двоен спад от -56.6% в сравнение с периода за 2019 г. Стокообменът между двете държави е на стойност 75.7 млн. щ. д., като и тук статистиката отчита спад от -32% в сравнение с първите шест месеца на 2019 г.

Отчитайки нуждите и възможностите на добре разработения и развит южноафрикански пазар и важното значение на регионалните пазари на съседните страни (Ботсуана, Лесото, Намибия и Свазиленд), за популяризирането на българските стоки в региона е необходимо тясно коопериране с местни фирми и компании, предлагане на стоки и услуги на атрактивни цени и с високо качество.

Срещата в БСК приключи с обещанието на участниците да си партнират и съдействат за развитието на двустранните отношения.

Дата: 01.11.2021

Източник: БСК

Прочетено: 2065