01.12.2021

Обновяването с цел постигане на енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще продължи през 2022 г. чрез българския План за възстановяване и устойчивост с "трансформиране на съществуващия модел на предоставяне на 100 процента безвъзмездна финансова помощ за собствениците на жилищни сгради в устойчив механизъм с активното участие на администрация, собственици и бизнес". Това съобщиха организаторите на работната дискусия по темата: "Професионално управление на жилищните сгради - необходимост от обновяване за енергийна ефективност" в комюнике до БТА.

От догодина се очаква собствениците да съфинансират обновяването с 20 процента, а също така да извършат подготвителни дейности преди кандидатстване, за които нямат нито технически, нито организационен капацитет, затова необходимостта от професионално управление от частния сектор е все по-осезаема. Няма осигурен достъп до кредитен ресурс и не е ясно как собствениците ще могат да осигурят средства за частта на съфинансиране, се посочва в съобщението.

Участниците в дискусията подчертаха, че на енергийната ефективност не трябва да се гледа като на разход, а като инвестиция с възвращаемост от спестяванията, които се реализират във времето. Преминал през предишни програми участник в обновяването, сподели за реализирани средно 57 на сто спестявания в сметките на етажната собственост.

Енергийната ефективност в жилищния сектор става все по осъзната необходимост, а предизвикателствата остават все същите: установените нужди възлизат на 54 000 многофамилни сгради и 645 000 еднофамилни сгради и поети ангажименти от страната ни - до 2030 г. да бъдат обновени над 12 000 многофамилни и 16 000 еднофамилни сгради.

В дискусията, организирана от БГФМА и АДУЕС, участваха представители на браншови организации и институции, сред които - КЕО, БАИС, Хабитат България, ЕнЕфект, МРРБ, АУЕР и Столична община.

Дата: 01.12.2021

Източник: БТА

Прочетено: 4246