08.12.2021

„Успешните предприемачи не са предприемачите, които правят най-много пари, а тези, които сбъдват мечтите си и споделят плодовете на това, което са спечелили с хората.“ Това заяви председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев по време на кръгла маса на тема „Предприемаческа инициатива в социалната сфера“, организирана по проект “Равни шансове” на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България и модерирана от председателя на НС на ТПК Божидар Станчев. Добри Митрев подчерта, че за Българската стопанска камара всички хора са еднакво ценни и през годините организацията винаги е водила и ще продължава да води политика за тяхното приобщаване и разкриване на потенциала им за пазара на труда.

Кръглата маса осветли положителни примери и нови възможности пред хората с увреждания и протече в четири дискусионни панела: Държавната политика в подкрепа на хората с увреждания; Общинска политика за социална интеграция; Увеличаване на социалната добавена стойност, чрез взаимодействие между социалните предприемачи; Неправителственият сектор в подкрепа на социалното предприемачество.

В дискусиите участваха със споделяне на добри практики и опит: Минчо Коралски - изп. директор на Агенция за хората с увреждания, Милена Боева - председател на „Сдружение за децата 2017“, Стефка Захариева – главен експерт Дирекция „Пълноправно включване на хората с увреждания“ към Агенция за хора с увреждания, Вера Иванова - старши експерт „Социални дейности“ Община Божурище, Албена Събева - ръководител на Центърът за социална рехабилитация и интеграция към община Божурище, д-р Александра Александрова - зам.-кмет на Столична община Район Банкя, Петя Василева - Асоциация по настолни игри „Средец, Уважаван и Любим”, Габриела Пресолска - основател на Платформа „Волонтайм“, Теодора Иванова - съосновател и софтуерен инженер “СПАРК ВИЖЪН ИС”, и Иван Цветанов - финансов мениджър “СПАРК ВИЖЪН ИС”, Дорина Добрева - председател на Асоциация за инсулт и афазия, Жасмина Саръиванова - експерт “Социален диалог” в БСК, Ралица Йоргова - Център за психологически изследвания, Ангел Ангелов - „АЗУС“ ЕООД, и др.

Изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски увери, че дейността им е съсредоточена върху това да стимулират предприемаческия дух на хората с увреждания като подпомагат самостоятелната заетост. Според г-н Коралски, тази дейност се ползва с над 90% устойчивост. АХУ подпомага още дейността на специализираните предприятия, както и кооперациите с инвестиционни проекти. Новата форма за подпомагане - защитена заетост за хората с множество увреждания, също е ключова програма за хората с увреждания. Създаването на Центрове за защитена заетост цели създаването на трудови умения и навици на минимум 15 лица с множество трайни увреждания, заедно с предоставянето на минимален пакет от персонални подкрепящи услуги. Целта е създаването на предпоставки хората с множество трайни увреждания, в това число хора с интелектуални затруднения и психични разстройства, да заработват средства от труд, както в условията на защитената заетост, така и по-нататък в обичайната работна среда.

Първият такъв действащ център е на територията на община Божурище и бе представен от Милена Боева - председател на „Сдружение за децата 2017“ и майка на дете с увреждания. Центърът е по-известен като  градина "Вдъхновение". В него 15 младежи са наети на 4-часов работен ден и практикуват професията “градинар”. За голяма част от тях това е първата месторабота и е базова за създаване на трудови навици и социална интеграция.

На успех се радва и Центърът за социална рехабилитация и интеграция към община Божурище с ръководител Албена Събева, в който услуги получават 30 души.

На територията на община Банкя пък хора с увреждания, членове на трудово-производителни кооперации към НС на ТПК и техните семейства, могат да се възползват безплатно от услугите на Дневен център “Жеравна” – град Банкя. Съюзът е отделил 150 кв. м пространство за Центъра в най-хубавата си и модерна рехабилитационна база в Националния профилактично-възстановителен център „Жеравна“. Въпреки краткото си съществуване, центърът е предоставил подкрепа на над 160 лица. В него потребителите могат да се възползват от професионална медицинска и психологическа подкрепа за по-добрата адаптация на пазара на труда.

Участниците в кръглата маса показаха една нова възможност за развитие на предприемачески инициативи, основани на взаимодействието между различните участници в социалната сфера. Пример за това бе представеното сътрудничество между Асоциация за настолни игри „Средец уважаван и любим“, Столична община, район Банкя и Дневният център за лица и деца с увреждания „Жеравна“ към Националния съюз на трудово-производителните кооперации. Те започнаха аудиторията със своята работа за социално интегриране на хората с увреждания при провеждането на първия по рода си фестивал „КООП ФЕСТ – Заедно с хората с увреждания“, който се проведе през м. юни т.г.

Тяхното сътрудничество се пренася впоследствие, като социално-рехабилитационна дейност в център „Жеравна“, разширявайки многократно обхвата на подкрепата за хората с увреждания. Наред с това, кръглата маса представи взаимодействие по веригата на стойността на продукта между Асоциацията за инсулт и афазия, презентирана от нейния председател Дорина Добрева и специализираното кооперативно предприятие за хора с увреждания „Дибико“, представено от управителя Диана Гочева.

Тяхното взаимодействие се основава на създавания в рамките на арт-терапия за хора, прекарали инсулт продукт, който се завършва в специализираната кооперация, преди да бъде предложен на пазара. Това сътрудничество показва увеличената социална добавена стойност, изразена в терапия за възстановяване и осигурени работни места за хора с увреждания, като двете дейности се финансират от пазарното предлагане на общия продукт. Този модел се оценява като перспективен за осигуряване на естествено фокусирана публична подкрепа, основана на потреблението и без необходимост от разходване на публичен ресурс.

За хората с увреждания е от съществено значение, че сравнително малки общини като Банкя и Божурище разкриват свои дневни центрове за социална интеграция и рехабилитация, защото това дава възможност за тяхното развитие като участници на пазара на труда.

„Центровете са важна отправна точка за пълноценното справяне с предизвикателствата на пазара на труда, но трябва да работим още по-активно в подобряване условията на труд, намаляване на административната тежест и по-широко обсъждане на законодателни промени, които реално да насърчат промени в системата за хората с увреждания, в чиито център да е човекът“, подчерта Жасмина Саръиванова от БСК.

Сред основните проблеми пред социалните предприятия остава намирането на работа и набавянето на поръчки, затова тази Коледа изберете подарък от социално предприятие, за да станем заедно по-развито общество с равни шансове за хората, които искат да се трудят!

Реализирано по договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.011-0011-C01 за финансиране на проект „НС на ТПК - равни шансове” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г.

Дата: 08.12.2021

Източник: НС на ТПК

Прочетено: 2224