15.12.2021

„Национално представителните работодателски организации изпратихме писмо до премиера Кирил Петков и до министъра на енергетиката с искане за удължаване на срока за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия и да се включи и  декември. Като всички сме на мнение, че тази мярка трябва да продължи и следващата година.“, това заяви в интервю за Радио Пловдив зам.-председателят на Българската стопанска камара Станислав Попдончев. 

„Настояваме за повишаване на компенсацията  на 217 лв на MWh, което е разликата между прогнозната стойност на КЕВР и реалната цена за ноември на свободния пазар“.

Според изследването, което Българската стопанска камара прави всяка година се наблюдава „леко стабилизиране, плахо подобряване в очакванията. От друга страна все още се задържат инвестициите, въпреки че намеренията през следващата година са малко по-оптимистични“.

Той изтъкна, че през следващата година има няколко проблема, които тревожат бизнеса, това са повишението на минималната работна заплата, високите цени на суровините, електроенергията и очакванията за висока инфлация.

Предложението на новия министър председател за въвеждане на зелен сертификат за бизнеса, Попдончев коментира:

„От една страна той дава възможност на бизнеса да работи малко по-спокойно и предвидимо, от друга- това е принудителна административна мярка, както за бизнеса, така и за обществото. По данни от нашата годишна анкета можем да заключим, че бизнеса е разделен.“

32% от анкетираните посочват, че това не е подходяща мярка. 

Все пак адмирираме анонса, че ще бъде  извършена мащабна информационна кампания за ползите от ваксинацията. Това е необходимо- каза още Попдончев. „Надяваме се, най-вече, че ще видим честни, ясни и недвусмислени послания“. 

Зам.-председателят на Българската стопанска камара каза още, че мерките 60/40, 80/20,трябва да продължат, но най-голямото притеснение за бизнеса остава повишаването на минималната работна заплата и максималният осигурителен доход.

„От вчера имаме информация, че увеличението на максималния осигурителен доход няма да се случи от началото на годината, а от средата на 2022 г, което е глътка въздух и време за предприятията да планират по-добре бюджетите си“, коментира Станислав Попдончев.

Чуйте повече.

Дата: 15.12.2021

Източник: БНР - Пловдив

Прочетено: 1688