17.12.2021

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата, гласуван от Народното събрание, е опасен и според юристи, незаконен. Това коментира в предаването "Директно" председателят на Българска стопанска камара Добри Митрев и изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал  Добрин Иванов.

По думите им подобно решение застрашава пазарните принципи и изпраща ясен сигнал, че държавна намеса би могло да има и в други сектори.

Според Добри Митрев дейността на КЕВР в тази част, би следвало да се случи през изменения в Закона за енергетиката.

Той е категоричен, че изключително високите цени на електроенергията на свободния пазар, са пагубни за бизнеса, а очакванията на работодателите са да бъде изработен адекватен компенсаторен механизъм.

Митрев подчерта, че по изчисления на БСК, реалната цена, която бизнесът заплаща за мегават час, не трябва да надхвърля 200 лева.

Според Иванов мораториумът поставя под риск съществуването на електроразпределителните дружества, Електроенергийния системен оператор, ВиК и топлофикационните дружества.

И двамата изразиха мнение, че се очакват фалити на фирми, а тези, които не фалират, ще калкулират по-високите си сметки в крайните цени на стоките и услугите, които предлагат.

Вижте целия разговор във видеото.

Дата: 17.12.2021

Източник: БСК

Прочетено: 2381