07.02.2022

По думите на енергийния министър в петък новото ръководство на "Булгаргаз" е пласирало 37 400 мегавата, но сметките не излизат

След множество взаимни обвинения, прехвърляне на отговорности и отричане да има проблем, КЕВР най-после ще започне проверка на съмнителната сделка, която новото ръководство на "Булгаргаз" сключи в късния следобед в петък. Тогава за Румъния са били продадени количества природен газ, еквивалент на повече от 37 000 мегавата.

Сделката раздели експертите, тъй като от една страна тя би трябвало да е законна и да донесе печалба на "Булгаргаз", но от друга – в продадения микс има количества както от евтиния азерски газ, така и от хранилището в "Чирен". Това повдигна въпросът защо назначеното от новото правителство ръководство на обществения доставчик не оставя евтиния газ за вътрешно потребление и защо продава количества от подземното хранилище, при положение, че има несигурност за бъдещите доставки от Русия заради опасността от военен конфликт с Украйна.

Сега Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщава, че от днес, 7 февруари, работна група на регулатора от Дирекция "Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент /ЕС/ 1227/2011 относно интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия /REMIT/" започва проверка на сключени сделки на "Газов Хъб Балкан" ЕАД за периода 1-7 февруари 2022 г. КЕВР ще търси наличие на обосновано предположение за извършено нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламент REMIT.

Комисията се самосезира по медийни публикации.

След задълбочено проучване на всички изнесени факти и обстоятелства работната група предстои да изготви доклад за резултатите от проверката. В съответствие с изискванията на REMIT докладът ще бъде обсъден на заседание на Комисията. В зависимост от изводите и констатациите в него регулаторът ще реши дали да образува производство за установяване на нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламента.

Припомняме, че първи за съмнителната сделка съобщи бившият енергиен министър и членна БСП Румен Овчаров в събота сутринта. По неговите думи в рамките на 3 секунди са сключени блокови сделки за общо 60 000 мегавата природен газ в последния ден на миналата седмица и в последните минути на работния ден. Овчаров изрази съмнение, че сделката е нагласена за определен купувач, който е имал предварителна информация за готвеното предлагане и го е изкупил, за да го препродаде по-късно на по-висока цена.

Малко след това Румен Петков (АБВ) и Бойко Борисов (ГЕРБ) също заговориха за съмнителни обстоятелства около сделката.

На новото ръководство на "Булгаргаз" му отне няколко часа да провери информацията и да излезе с позиция, че няма нищо съмнително и продажбата се е случила, тъй като потреблението е паднало и излишните количества са били реализирани на "Газов Хъб Балкан".

В неделя в защита на "Булгаргаз" се включи и енергийният министър Александър Николов, който заяви, че се води енергийна "война" и има "координирана атака" срещу "Булгаргаз". Той каза, че общата стойност на сделката е 5 млн. лв. и че продажбата е станала чрез пласиране на 40 сделки за лотове между 1000 и 1500 мегавата всеки.

Интересното е, че по време на брифинга в неделя Николов натърти на това, че са изтъргувани само 37 400 мегавата, а не 60 000 мегавата, както каза Овчаров. Но ако се вземат по-горе цитираните данни за 40 сделки, всяка от която между 1000 и 1500 мегавата, сметката не излиза.

И още нещо прави впечатление – новото ръководство на държавната компания, което беше вписано именно в петък, не коментира публично темата и засега използва говорители, в лицето на министъра.

Дата: 07.02.2022

Източник: www.economic.bg

Прочетено: 1640