21.12.2021

На 21 декември 2021 г. се проведе 40-та годишна среща на регионалните организации и местните органи на БСК. С оглед епидемичната обстановка в страната, тази година срещата се състоя хибридно - онлайн и на място в зала „Луна“ на БСК. Участниците в нея имаха възможност да споделят работата си по актуални проекти, предизвикателствата, с които се сблъскват в различните региони на страната, проблемите, които бизнесът изпитва по места, и услугите, които регионалните стопански камари предлагат, за да са в подкрепа на българския бизнес.

Проблемът с високите цени на електрическата енергия, въвеждането на Зелената сделка и непрекъснатото очакване на поредна COVID вълна се очертават като най-сериозните тревоги на предприемачите в страната.

Отново бе поставен въпросът за промени в Кодекса на труда и искането да не се начислява платеният отпуск по време на майчинство и болничен.

Бе обсъдена и възможността за разширяване на списъка от услуги, обучения и консултации, които регионалните организации и местните органи могат да предоставят в различните градове на страната.

С новия програмен период на Програмите за трансгранично сътрудничество INTERREG регионалните камари виждат възможност, освен за кандидатстване, и за подкрепа на фирмите чрез намиране на партньори от съседни държави като Гърция, Турция и Румъния. С тези наши съседки част от регионалните ни структури вече са осъществявали успешни проекти и сега могат да споделят опита си с предприятия, които ще кандидатстват за първи път. През лятото на тази година се очаква да бъде отворена и програмата Interreg Balkan-Mediterranean, в която България ще има възможност да се включи пилотно.

Работната среща даде възможности за детайлно обсъждане на насоките за развитие на работата на бизнеса по места, предлагането на нови и адекватни на пазара услуги и задълбочаване на комуникацията с изпълнителната и местните власти.

През 2022 г. хибридният формат на срещите ще се осъществява всеки месец, като ще се дискутират актуални въпроси и ще се работи за конкретни и навременни действия.

Дата: 21.12.2021

Източник: БСК

Прочетено: 2078