24.01.2022

В шивашката промишленост на областно ниво през 2019 г. са били заети малко над 1000 лица, а преди 15 години техният брой е бил над 3000

"Фабриките, работещи на ишлеме, изпитват сериозни трудности от тройното поскъпване на тока. Всички те ползват промишлен ток и сметките са непосилни" заяви Мая Григорова, председател на Стопанската камара в Монтана. Хлопнаха врати фирмите "Искра" и "Мода стил". Ако се нормализира цената на електрическата енергия могат да възстановят дейността си. Компенсации получаваме от държавата, но на фона на високите цени в отоплителен сезон е много трудно, допълни Мая Григорова, която също е управител на такава фирма. Производството на облекло гълта много ток. Цеховете работят с шевни машини по 8 часа и половина, всяка машина е на ток. От друга страна, възложителите са недоволни и се преориентират да търсят евтина работна ръка в Украйна и Северна Африка, други - към Китай и Малайзия. Една шивачка в Украйна получава 80 евро месечна заплата.

Шивашките фирми са получили компенсации за тока за ноември и сега за декември и януари но това се явява недостатъчно, тъй като се вдигат минималната работна заплата и осигурителните прагове, поясни още г-жа Григорова. 

Стопанска камара – Монтана, стартира поредица от срещи между работодатели и директори на средни училища в град Монтана, с цел синхронизиране на план-приема за учебната 2021/2022 г. По инициатива на Стопанска камара – Монтана, управители на 9 фирми от шивашката промишленост сложиха подписа си върху писмо до Регионалното управление на образованието и Областният управител, с искане през учебната 2020-2021 г. Професионалната гимназия по лека промишленост да запази паралелката "Производство на облекло от текстил".

По данни на Бюрото по труда, в шивашката промишленост на областно ниво през 2019 г. са били заети малко над 1000 лица. Преди 15 години техният брой е бил над 3000.

Фирмите споделят, че спадът в броя на заетите се дължи на недостиг на работна ръка, а не на по-малко поръчки. Шивашката професия от години оглавява списъка с най-търсените свободни работни места на Бюрото по труда в Монтана. Писмото е подписано от: "Даниса" ООД "Май" ЕАД "Мидела" ЕООД "СИ – Модел" ООД "СИМА" ООД "Стил ББ" 19 "Мода АРБ" ООД "Микена" ООД.

Към оригиналната статия

 

Дата: 24.01.2022

Източник: 24 часа

Прочетено: 2006