21.02.2022

Образователни компетентностни модели на една бакалавърска специалност - „Анализ на данни“, и  на четири магистърски програми - „Индустриални и фармацевтични биотехнологии“, „Интелигентна аналитика“, „Медицинска физика“ (на английски език) и „Химия на бъдещето“ (на английски език), бяха разработени от екип на Българската стопанска камара, в партньорство със СУ „Св. Климент Охридски“ и ПУ „Паисий Хилендапски“, в рамките на проект „МОДЕРН-А: МОДЕРНизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната екосистема“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Въвеждането на компетентностния подход дава възможност на образованието и бизнеса „да говорят на един език“ и поставя началото на прилагането на нов, интердисциплинарен подход, чрез който се акцентира върху резултатите от обучението и върху овладяване на  компетентности, които след това позволяват на студентите сами да придобиват и да прилагат знания.

Успоредно с изработването на компетентностните модели, партньорите по проекта инициираха промяна в Националния класификатор на професиите и длъжностите (НКПД), в който да бъде включена длъжността „Физик, медицинска физика“. От 1 февруаари т.г. промяната е факт! Това, от една страна, ще спомогне за утвърждаването на професията "Медицински физик" в България и за синхронизиране на българското законодателство с европейските критерии и препоръки в тази област, а от друга страна - ще разшири областите, в които завършилите магистърската програма специалисти могат да се реализират.

Екипът на Българската стопанска камара работи съвместно и с други две висши училища за създаването на компетентностно-базирани програми по търсени специалности на пазара на труда - Технически университет - София и Тракийския университет – Стара Загора, в резултат на което ще бъдат разработени допълнително 10 нови образователни компетентностни модели на нови учебни програми.

Дата: 21.02.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1688