18.02.2022

В МОСВ се проведе първата среща за обсъждане на обхвата и стъпките за въвеждане на депозитна система за опаковки в България. Участие взеха заместник-министър Николай Сиджимов, експерти от дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“, експерти от Българска стопанска камара, представители на браншовите организации на отделните заинтересовани страни от бизнеса – производители на безалкохолни напитки и пивовари, рециклатори, търговски вериги, организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки (членове на БСК) и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Представени бяха първоначални позиции, обединени около най-важните елементи и параметри на системата, които да бъдат внимателно проучени и оценени с оглед на националните особености за постигане на работещ модел. Акцент беше поставен върху това да се стъпи върху досегашния опит, включително и допусканите във времето грешки в другите държави, за да се подсигури надеждността и ефективната работа на системата.

Участниците благодариха на МОСВ в лицето на заместник-министър Сиджимов за осигурената прозрачност и възможността за открит и конструктивен диалог и провеждането оттук-нататък на регулярни срещи, които да гарантират напредъка по въвеждането на депозитна система за опаковки в България.

В конкретен план ще да бъдат обменени писмени становища, данни и материали, които ще послужат за подготовка за следващата работна среща.

Дата: 18.02.2022

Източник: МОСВ

Прочетено: 1515