21.04.2022

Работи се по пълен кръгов модел "от бутилка в бутилка"

Работи се по внедряването на депозитна система при връщането на пластмасовите бутилки, съобщиха изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова и Илияна Павлова от Българската стопанска камара в ефира на "Тази сутрин".

Производителите на безалкохолни напитки и бутилиращите компании за вода у нас са с визия за постигане на пълен кръгов модел "от бутилка в бутилка" на използваните от индустрията опаковки. Визията е в унисон с европейската директива за събиране на 90% от РЕТ бутилките за напитки до 3 литра и влагане на най-малко 30% рециклирано съдържание в новите бутилки от 2029 г. в страните членки за въвеждане на депозитна система у нас.

През последните години депозитната система се наложи като предпочитания подход на много европейски правителства към постигането на заложените цели. Въвеждането й води до средно 90% събираемост на опаковките. Производителите на безалкохолни напитки са част от "задължената индустрия", която генерира най-голямо количество опаковки и носи отговорност да ги събира, оползотворява и влага обратно в нова продукция, имат водеща роля в прилагането на депозитната система.

Какво представлява депозитната система?

Депозитната система представлява схема за събиране на опаковки, при която при покупката на продукт потребителите плащат допълнително малка сума (депозитна такса) за опаковката. Тази сума им се възстановява при връщане на празната опаковка в специфичните точки на събиране. За отчитане на събрания материал се използват кодово-базирани решения, които се вграждат във вендинг машини и други цифрови и технологични системи, които отчитат приемането на празната опаковка.

По думи на Жана Величкова депозитната система не е свързана с просто хвърляне на бутилки. Тя има икономически смисъл и стимул за потребителя след като е заплатил първоначално видимата цена за опаковката.

"По този начин ще стимулираме поток на по чисто са събран материал с изключително високо качество, тъй като ние използваме 100% рециклируеми опаковки с качество за контакт с храни и е важно те да бъдат събрани. По тоз начин индустрията ще има законово легитимен достъп до този материал, за да изпълни задълженията си за връщане обратно в нова опаковка.", допълни Величкова.

Какво трябва да се промени и какъв път трябва да бъде извървян за осъществяване?

По думи на Илияна Павлова в началото трябва първо да се промени законодателството, да се приемат съответните мерки, а от друга страна тези мерки, които трябва да бъдат предприети, трябва да съответстват на условията, които са в нашата страна. България вече е тръгнала по този път и работи по темата.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите е съобщил пред Българската стопанска камара, че в страната ще бъдат направени стъпките за промяна на закона за управление на отпадъците, допълни Павлова.

Ще има ли скоро дигитални решения за получаване на депозит срещу рециклиране?

"Вендинг машините са често срещан инструмент, който за обратно приемане на празните опаковки, който се използва в големите търговски вериги. В България обаче има десетки хиляди малки търговски обекти, които е важно да бъдат приобщени към системата и затова ние като най-иновативна индустрия залагаме на решения, които са "смарт' дигитални решения, които да дадат, а възможността тези десетки хиляди търговски обекти да се включат системата", каза изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

По нейни думи целта на Асоциацията е да създаде траен процес, закойто трябва да се наблегне по-скоро на дигиталните решения, отколкото на вендинг машините. Това означава да бъдат мобилизирани всички дигитални приложения, така че в малките търговски обекти, където по принцип до момента са приемали материала ръчно и са го съхранявали в чували в пълния му обем, да могат да отчитат връщането на материала дигитално и след това той да бъде компенсиран. По този начин малките обекти няма да бъдат натоварени да купуват скъпите вендинг машини.

Всяка бутилка ли може да бъде рециклирана?

Величкова съобщи, че със сигурност има опаковки, които са 100% рециклируеми и именно индустрията за напитки отдавна ползват такива 100% рециклируеми. Става дума за материал, който е с изключително високи качества и от една страна запазва храната с нейните качества и безопасност. От друга страна е 100% рециклируем. Има обаче пластмаси, при които това не е факт.

Имали индустрията ресурса да рециклира повече, ако се събира повече?

Разбира се, че разполага! Ние към момента имаме доста мощности, които работят и рециклират и PET материал и друг", заяви Илияна Павлова от Българската стопанска камара.

Държавите с най добри резултати и къде сме ние?

Една от държавите с най-добри резултати след въвеждане на депозитна система е Норвегия. Там вече се влага над 80% рециклирано съдържание в новите опаковки, а се събират почти 100% от тях. В Норвегия опаковки се приемат обратно дори от онлайн магазините, а депозитът е освободен от ДДС.

Една стъпка по-напред от България във въвеждането на депозитна система е съседна Румъния. Президентът на румънската национална асоциация на безалкохолните напитки Алис Никита сподели на конференцията, че там вече е прието законодателството след близо две години подготовка и съвместна работа с Министерството на околната среда, водите и горите. То гарантира приоритетен достъп на производителите до събрания материал. А съвсем скоро се очаква лицензирането на създадената централна организация, в която производителите са акционер със 75%, а търговските вериги – с 25%, съобщават от Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България.

ВИДЕО

Дата: 21.04.2022

Източник: www.businessnovinite.bg

Прочетено: 1681