07.03.2022

Путин обяви списък с 49 неприятелски страни, за които въвежда контрамерки

Български фирми, чийто оборот в голяма степен зависи от търговията с Русия, са застрашени от фалит. Причината - Москва забрани разплащането с всякаква друга валута освен рубли. Дори и да ги получат обаче, чуждите компании няма как да покрият разходи с тях.

Ответната санкция на Русия стана ясна с публикуването на списък с 49 неприятелски държави, сред които и България. Той е в сила от 5 март и налага различни нови изисквания като търговия единствено с рубли и разплащания чрез сметки в руски банки.

Според заповедта на премиера Михаил Мишустин държавата, руските граждани и компаниите, които имат валутни задължения към чуждестранни кредитори от списъка на неприятелските държави, ще могат да ги плащат само в рубли. Не са възможни мобилни преводи в други валути, както и от чужди банки.

Освен това всички сделки на руски фирми с граждани и компании от държавите в "черния" списък трябва да бъдат одобрявани от Правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции. Неин ръководител ще бъде финансовият министър Антон Силуанов. Изключение ще правят фирми на лица, чието основно място на дейност или регистрация е Русия.

Процедурата, установена с тази заповед, обхваща задължения над 10 млн. рубли (около 70 хил. долара според настоящия валутен курс) на месец или надвишаващи еквивалента на тази сума в друга валута по официалния обменен курс на Руската централна банка в първия ден на всеки месец.

И още ответни мерки - публично акционерно дружество, което закупува издадени от него акции в съответствие с тази заповед, също е длъжно да изпрати съответното уведомление до Централната банка на Русия. Чрез поставянето на новите изисквания относно разплащането между Русия и голяма част от света Кремъл ще избегне възможността кредиторите да обявят в неплатежоспособност руски компании. Тоест на теория те ще са си платили задълженията чрез руски банки, но заради санкциите, които Западът е наложил, кредиторите няма да получат парите си, тъй като се явяват възпрепятстваща разплащателния процес страна.

"Попадането на България в списъка с неприятелски държави на Руската федерация ще даде своето отражение върху българския бизнес. Има опасност някои български фирми да фалират в зависимост от обвързаността си с Русия", заявиха от Българска стопанска камара (БСК). Фирмите, които очакват плащания от руската държава, ще бъдат неприятно изненадани, когато плащанията им пристигнат в рубли. Според указа на Путин задълженията се изплащат в рубли по курса им за деня. Проблемът е, че те са безполезни – фирмите не могат с руската валута да платят каквито е да е разходи. Ако делът на задълженията представлява 20-30% от оборота на фирмите, е много вероятно те да фалират.

"Парадоксално е, че Русия е четвърта по валутни и златни резерви в света, тъй като се очаква рублата да се обезцени. Някои рейтингови агенции допускат възможността Русия да спре плащанията си, с други думи да настъпи фалит", заявиха още от БСК. Това би било странно явление, при положение че Русия успя да изкупи една голяма част от външния си дълг. Външният дълг на руската държава спрямо брутния национален продукт е 18%. За сравнение в Люксембург той е 21%, а има и страни - например Гърция и Италия, с над 100%. Въпреки това Русия е заплашена от фалит.

Държавите в неприятелския списък на Москва са: Австралия, Албания, Андора, Великобритания, всички страни от ЕС, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Микронезия, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Сан Марино, Северна Македония, Сингапур, САЩ, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария, Япония.

"Съдейки по ограниченията, които доста страни подхващат против нас, в този момент всички те са де факто недружелюбни. Независимо дали са в листата, или не. В този случай описът е вторичен. Но отговорът на тези враждебни дейности би трябвало да се проучва, никой няма да се простреля в крайници с цел да навреди на някого. Правим каквото би трябвало, каквото ни е комфортно и го вършим с трезва глава", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Подобен списък Русия обяви още през 2021 г. В него бяха включени обаче само САЩ и Чехия. Москва публикува списъка на фона на растящото тогава напрежение със Запада и след изгонването на нейни дипломати от САЩ, Чехия и техни съюзници. Според въведените забрани страните, за които се посочва, че са предприели "неприятелски действия" срещу Русия, нямат правото да наемат руски граждани за служители в посолствата си. По изключение броят на руските служители в чешкото посолство беше ограничен до 19 души.

Дата: 07.03.2022

Източник: "24 Часа"

Прочетено: 1448