17.04.2022

На фона на финансовата криза, по-голямата част от компаниите у нас планират не да уволняват, а да увеличават персонала си. Резултатите от проучването на Българската конфедерация по заетостта показват, че 46% от компаниите планират да увеличат работниците си между април и септември тази година. Едва 6% пpoгнoзиpaт нaмaлeниe нa paбoтнaтa cилa, a 33% щe зaпaзят чиcлeнocттa нa пepcoнaлa.

Най-активно е търсенето в София - 78% от фирмите имат нужда от още хора. По сектори нaй-oптимиcтични плaнoвe зa cлeдвaщитe шecт мeceцa имaт paбoтoдaтeлитe oт ceĸтopитe "Инфopмaциoнни тexнoлoгии", "Πpoизвoдcтвo" и "Ayтcopcинг"

На този фон регистрираната безработица през март достигна рекордно ниски нива – 4,8%. Намалява и общия брой на безработните в бюрата по труда. Март месец тази година са близо 156 хиляди, което е с 58 хиляди по-малко в сравнение с година по-рано.

Остава обаче проблемът с недостига на подходящи кадри. Бизнесът има спешна нужда от 200 000 специалсити във всички сектори.

Ивелин работи във производствена фирма. Сектор, който плаши много от младите, въпреки че възнагражденията са добри.

"В момента не е чак толкова тежка, за щастие ръководството на фирмата инвестира в нови машини и производствени я процес се е подобрил значително", казва работникът Ивелин Донев.

Производствения сектор обаче остава един от водещите в класацията за липса на специалисти.

"Хора има, лошото е, че във времето младите хора започнаха да се учат не да работят, а да изкарват пари на първо място", смята ръководителят на фирма за производство Владимир Спасов.

Владимир Спасов не успява да намери работници, затова фирмата му е една от първите, които се включват в дуалното обучение на ученици.

"Ако един работодател не работи сам по отношение на създаването на кадри той със сигурност е загубен. 1.54 може би около 10/12 процента от децата, които са преминали процеса на дуално обучение остават на работа, но това е по-добре от нищо.", допълва той.

Работници се търсят в почти всички сектори, отчитат от Българската конфедерация по заетостта.

"Във всички случаи летния сезон наближава от една страна. От друга страна наблюдаваме, че бизнесите на повечето от компаниите се развиват положително, въпросът е до колко те ще намерят кадрите, които търсят", коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.

Причина за проблема не е само заплащането.

"Особено сред по-младите хора тенденцията е да работят в определена фирма за няколко месеца, след това да се преместят на друго място", уточни Жасмина Саръиванова, БСК.

Експерите предлагат варианти за справяне с недостига на служители.

"Едната от стъпките е да имаме бърза роботизация. Като втора точка е да можем бързо да преквалифицираме свободното население. Като трета точка да бъдат привлечени хора от чужбина българи. Четвърта точка не на последно място внос на хора от 3 страни"

"Работодателите се стремят към задържане на своите кадри и това се изразява в най-различни неща като увеличение на възнагражденията, бонусни пакети, очертаване на кариерно развитие във фирмата", добави Саръиванова.

Експертите смятат, че бежанците от Украйна може от части да помогнат за справяне с недостига на персонал, но със сигурност няма да го решат.

Дата: 17.04.2022

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 1580