27.04.2022

Резюме от брифинга на министъра на енергетиката Александър Николов във връзка със спрените от руска страна доставки на природен газ:

Предприети са мерки за осигуряване на газ, вкл.: Спрян е добивът от Чирен; Работи се върху други оперативни доставки; Очакват се по-големи количества по азърбейджанския договор.

БЕХ са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ – не следва да очакваме ограничителен режим.

Днес ще има нова експертна среща за следващи стъпки.

С официални писма са поискани разяснения от Газпромекспорт относно потенциалните рискове при плащанията.

Предложената от руската страна двуетапна процедура на плащане крие рискове – можем да изгубим парите си, в резултат на неизпълнение от страна на руската банка, която е отговорна за конвертирането на доларите в рубли. България би била изложена на риск да извърши плащания, без да получи доставки на газ.

Няма потвърждение за намаляване на физическите доставки. Дали има намаляване, ще информираме след заседанието на Министерския съвет днес.

България е дългогодишен лоялен партньор по съществуващия договор. Плащанията по него са регламентирани в щ.д. Платен е настоящият месец авансово. Газпромекспорт е в текущо неизпълнение по договора.

От вчера в същата ситуация са Полша и Литва.

Тъй като всички търговски и правни отношения са спазени, ясно е, че в момента природният газ се използва за икономическо оръжие, в резултат на войната.

Докато отговарям за МЕ, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се продава на каквато и да е цена на търговски контрагент от трета страна.

Видно е, че широко прокламираните в миналото инфраструктурни проекти не могат да гарантират доставките на природен газ, но това не означава, че не можем да се справим с тази ситуация.

 

Дата: 27.04.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1417