26.04.2022

Русия спира доставката на природен газ за България и Полша от сряда – 27 април, стана ясно във вторник късно вечерта.

Това става, след като Русия по-рано каза, че "неприятелските" страни ще трябва да започнат да плащат за газа в рубли или в противен случай ще им бъдат отрязани доставките. И България, и Полша отказаха да плащат по този начин.

Страната ни е била подготвена за такъв вариант и са договорени алтернативни доставки – по информация на Mediapool от Гърция, но как ще се отрази това върху цената на синьото гориво за май не е ясно. Тя ще се обсъжда на 29 април и вероятно ще е по-висока от предложената от "Булгаргаз" 150.11 лв./МВтч без данъци и такси, което бе ръст с 6% спрямо сегашната стойност.

"Днес, 26 април, в "Булгаргаз" ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени", съобщи след 22 ч. българско време Министерството на енергетиката.

От информацията става ясно, че ведомството, държавният газов доставчик и собственикът му – "Българския енергиен холдинг", са преценили, че предложената от "Газпром" в резултат на издадения от руския президент указ за плащанията на руския газ в рубли нова двуетапна процедура, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за България. Такъв е например рискът от плащания, без срещу тях да има каквито и да било доставки на газ от руската страна.

По информация на Mediapool "Булгаргаз" е извършил авансово плащане на 18 април за доставките през май по досегашния начин. Преводът е минал, но от "Газпром" не го признават, защото не следва указанията им за откриване на две сметки в "Газпром банк" – в долари и в рубли, през които ще става превалутирането.

Риск да платим, а да останем без газ

Анализ на указа на Путин и предлаганата от "Газпром" схема показва, че има рискове за доставките именно покрай превалутирането – липсват гаранции, че ще има достатъчно рубли за смяна на плащаните долари, не е ясен курсът, по който ще се купуват рублите и съществува вероятност да се окаже, че преведените пари не са достатъчни. Освен това има вратички от страна на "Газпром" за неизпълнение на доставките, което застрашава енергийната ни сигурност.

Предприети са стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, пише в съобщението на енергийното министерство.

Няма риск за енергийната сигурност на страната, коментира пред bTV говорителят на правителството Лена Бориславова във връзка със съобщението, че "Газпром" спира доставките на природен газ за България.

Бориславова допълни, че премиерът и вицепремиерът са уведомени. По думите ѝ сме били подготвени за подобен сценарий от месеци, което потвърждава информацията на Mediapool.

Напазаруван газ от Гърция

Според източници "Булгаргаз" от седмици купува на виртуална точка в Гърция количества газ, резервиран е и пълният капацитет от връзката Кулата-Сидирокастро. Договорени са и капацитети за пренос в Гърция. Търговци твърдят, че част от доставките ще са осигурени от фирмата "МЕТ Енерджи", в която работеше директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов преди уволнението на предшественика му Николай Павлов. Пазарни участници недоволстват, че държавният доставчик не обявява прозрачни процедури за алтернативните доставки.

За момента няма официална информация как точно са обезпечени доставките за май - откъде и на какви цени, но експерти прогнозират, че те са по-високи от тези по руския договор и това ще доведе до допълнително повишаване на цените за българския пазар. Освен това предстои да се види как новината за спирането на газа за България и Полша ще се отрази на европейските газови борси, което също има значение при формирането на цените за пазара у нас.

Енергийният министър Александър Николов ще направи изявление в сряда сутринта.

"Ямал-Европа" към Полша вече е празен

Часове по-рано стана ясно, че руските доставки на газ по тръбопровода "Ямал - Европа" също ще бъдат спрени. Според съобщение на полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) тя е била уведомена от "Газпром", че газовите доставки ще бъдат преустановени в сряда, 27 април, в 08:00 часа централноевропейско време (09:00 часа българско време), предаде Ройтерс.

"Газпром" подчерта, че "днес Полша вече е задължена да плаща за газовите доставки според новия ред за плащания".

Преди това полски медии съобщиха, че физическите газови потоци по тръбопровода "ЯмалЕвропа" от Беларус за Полша за били 0 киловатчаса към 17:00 часа българско време днес, което е спад спрямо 52 634 785 киловатчаса в ранните часове на днешния ден. Това се посочва в данните от Европейската мрежа на операторите на преносни мрежи, отбелязва Ройтерс.

В полското министерство на климата се е събрал кризисен щаб, информира Onet.pl.

Полша нееднократно обяви, че няма да приеме руското искане за плащане в рубли на газа, който купува от "Газпром", припомня Ройтерс.

Москва предупреди Европа, че може да съкрати доставките на газ, освен ако те не се плащат в рубли.

ЕК обяви, че компаниите трябва да продължат да плащат в одобрената в договорите с "Газпром" валута, която 97 на сто е евро или долари.

По-рано днес Полша обяви списък с 50 руски олигарси и компании, включително и "Газпром", които ще са обект на санкции по силата на приет този месец закон, който позволява замразяване на активите им. Законът е отделен и не е част от съвместните санкции, наложени на Москва от страните от ЕС.

Природен газ се доставя от Русия в Полша по силата на т. нар. Ямалски договор от 1996 година, припомня ТАСС. Той предвижда доставка на 10 млрд. куб метра газ годишно, като минималното годишно договорно количество е 8,7 млрд. куб метра на година. През 2021 г. по руски данни доставките на руски газ за Полша са нараснали с 9.4 на сто до 10.58 млрд. куб метра.

Договорът изтича в края на 2022 година, а полските власти още преди няколко години заявиха, че Варшава няма да го продължи. Всяка година Полша потребява 20 млрд. куб метра газ. Според полски представители има възможност за отказ от руския газ чрез закупуване на втечнен природен газ от САЩ и Катар, както и чрез доставки от газовите находища в норвежкия шелф.

Полша не се притеснява, има алтернативи

Полският газов оператор определи спирането на доставките от Русия като нарушение на договора и добави, че ще предприеме стъпки за възобновяването им.

Полският министър за климатичните промени Анна Москова каза, че енергийните доставки за страната са осигурени и че няма нужда да се черпи газ от резервите, както и че няма да спре подаването на газ за потребителите.

Полският газов оператор обяви, че газохранилището е 80% запълнено и с наближаването на лятото търсенето на суровината е по-слабо.

Освен това Полша има алтернативни източници, включително терминал за втечнен газ.

Допълнително, на 1 май трябва да влезе в експлоатация нова газова връзка с Литва, която ще даде достъп на Полша до литовския терминал за втечнен газ.

От октомври Полша ще може да разчита и на нов газопровод за внос на газ от Норвегия, който трябва да заработи с пълен капацитет до края на годината и може да компенсира руските газови доставки.

 

Дата: 26.04.2022

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1454