06.06.2022

Според Щерьо Ножаров безработицата ще намалее

"Фактите ни казват три неща - в макроикономическите допускания, които са част от актуализацията на бюджета, е предвидено да се увеличат компенсациите на един зает с 9,2%. Тоест ще има увеличение на възнагражденията с 10%. На второ място, ако погледнем базата данни на НСИ за първото тримесечие от началото на годината, средната работна заплата се е увеличила със 100 лв. Средната работна заплата акумулира всички възнаграждения. Макроикономическите допускания към актуализацията на бюджета допускат безпрецедентно ниво на заетост и на безработицата. Тоест безработицата ще намалее до около 4,2%. Това означава, че колкото повече се свива предлагането на работната сила, толкова повече работодателите са длъжни да увеличават заплатите", заяви икономическият съветник в Българската стопанска камара Щерьо Ножаров пред Bulgaria ON AIR

Той добави, че много по-малко хора са на минимална работна заплата, дори има цели сектори, в които няма такива.

"Все по-малко са на минимална работна заплата поради недостига на кадри. Върви преквалификация. Бизнесът е принуден в тези отрасли, които са на минимална работна заплата, да допуска някаква сезонна заетост от страна на чужди граждани. Второ увеличение през годината на минималната работна заплата просто противоречи на концепцията на МОТ, защото формулите, които поддържа, са с коефициенти, които са базирани на годишна статистика", поясни Ножаров. 

По думите му допусната инфлация в макроикономическите прогнози към актуализацията на бюджета е подценена. Тя ще бъде доста повече, тъй като в актуализацията отсъстват антиинфлационни мерки, а има единствено мерки за социална подкрепа.

Ножаров отбеляза, че ако се увеличи минималната работна заплата, това ще окаже натиск върху инфлацията. 

 

Дата: 06.06.2022

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 902